Mat, Recept

Lasagne

Det italienska köket är min pojkväns favorit och därför blir det mycket mat därifrån hos oss. Då och då brukar vi laga lasagne eftersom det är en rätt enkel rätt att förbereda samtidigt som den är riktigt god. Senast vi lagade en sådan var igår och som tur var så var jag väldigt kvick med kameran och fick med några bilder. Så idag blir det ett recept på min enkla lasagne. Denna går att laga med vilken ost som helst och man kan ha i grönsaker i färsen om man vill. Vi lagade det hela med sojafärs av Anamma (vi är båda vegetarianer) och fick därför något kortare stektid än man brukar få med kött.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 paket färska lasagneplattor eller 9 – 12 ”torra” lasagneplattor (beroende på formstorlek)
  • 1 paket bechamelsås
  • 300 g färs
  • 1 paket krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl riven ost
  • 2 msk valfria kryddor
  • 1 hackad gullök eller 1 msk lökpulver
  • 2 pressade vitlöksklyftor eller 2 krm vitlökspulver

Sätt ugnen på 225 grader (om lasagnen ska gräddas direkt). Börja med att göra en vanlig köttfärssås. Bryn färsen, löken och vitlöken i en stekpanna.

DSC_0001

När färsen fått färg och blivit någorlunda genomstekt så ska tomatpuré och krossade tomater ner i stekpannan.

DSC_0002

Rör om och tillsätt valfria kryddor för att få en lite intressantare smak. Jag brukar använda muskotnöt och paprika i min köttfärssås. Det funkar med vilka kryddor som helst så länge de passar med varandra.

DSC_0003

Återigen ska det röras om. Tillsätt även lite vatten om såsen är för torr. Det ska vara en dryg och smetaktig sås, ungefär som på bilden nedanför.

DSC_0004

När köttfärssåsen är färdig kan den ställas undan en stund. Ta fram en form och täck botten av den med lite bechamelsås. Vi köper Knorrs färdiga blandning men man kan göra en själv om man vill spara pengar. Om man använder samma sort som vi gör så ska halva innehållet användas till botten. Lägg sedan lasagneplattor i botten av formen. Försök täcka så mycket som möjligt.

DSC_0007

Täck lasagneplattorna med halva köttfärssåsen. Bred ut den ordentligt och jämnt så att den är lika hög i hela formen. Täck sedan färsen med lasagneplattor.

DSC_0008

Upprepa föregående steg så att lasagnen får två lager så att säga. Sen täcker du lasagneplattorna med resten av bechamelsåsen. Därefter är det bara att strö riven ost över det hela.

DSC_0009

När lasagnen är täckt av ost så kan man om man vill, ställa in den i kylskåpet för att tillaga den dagen efter då den håller i ungefär två dagar kyld. Men vill man ha den med detsamma så är det bara att ställa in i ugnen. Ställ in lasagnen i mitten av ugnen och låt den stå där mellan 20 – 25 minuter så att osten får färg. Låt sedan lasagnen svalna lite.

DSC_0010

Sen är det bara att servera! Om man vill kan man täcka över det som blir över (eller hela lasagnen) med aluminiumfolie och ställa in i kylen. Man kan värma upp den igen både i ugn och mikro. Och om man vill att den ska hålla länge kan man istället frysa den. Vill man värma upp den i ugn senare så ska den stå i 30 minuter på 150 grader. Hoppas det smakar!

DSC_0011

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *