Mat, Recept

Sojafärspaj

Om det finns något jag gärna äter ofta så är det paj. Det är en rätt med så otroligt många olika variationer, och inte en enda är den andra lik. Idag kommer ett recept på en sojafärspaj som jag brukar göra rätt ofta när jag har sojafärs och färska grönsaker hemma. Min personliga favorit bland vegetariska varianter av färs är den som tillverkas av “anamma”, men det går givetvis bra med andra märken. Mina pajer blir aldrig riktigt vackra, men de smakar gudomligt gott. Anledningen till att de är mindre fotogeniska beror på att jag brukar ha lite tålamod kvar när pajgallret ska på i slutet av tillagningen. Men har man tid och känner sig på gott humör kan detta bli ett konstverk!

Ingredienser (receptet avser en stor och rund pajform, minst 25 cm i diameter):

  • 125 g margarin
  • 5 dl mjöl
  • 1 dl vatten
  • 200 g sojafärs
  • 1 liten hackad gul lök eller 1 msk lökpulver
  • 1 pressad vitlöksklyfta eller 2 krm vitlökspulver
  • 2 medelstora tärnade morötter
  • 4 champinjoner i bitar
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten eller ½ stor paprika
  • 1 ½ dl krossade tomater
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 bytta creme fraiche naturell (det går bra med den lätta varianten också)

Knåda ihop margarin, mjöl och vatten till en slät deg. Om degen känns för torr eller för klibbig så ska det balanseras med hjälp av mer mjöl eller vatten.

DSC_0003

Ta två tredjedelar av degen och kavla ut den tunt. Klä en smord pajform i den tunna degen. Jag saknar bra bakbord och därför ser min pajbotten inte så slät ut.

DSC_0005

Sätt ugnen på 175 grader. Fräs därefter färsen och lökarna i lite matfett i en relativt stor stekpanna. När färsen fått lite färg ska alla grönsaker och champinjonerna i. Sätt ett lock på och låt allt värmas ordentligt på svag värme. Grönsakerna är någorlunda klara då champinjonerna blivit lite brunare, och då ska krossade tomater, kryddor och örter tillsättas.

DSC_0004

Tillsätt sist en bytta creme fraiche i färsblandningen och rör om tills det blandats ordentligt till en krämig pajfyllning.

DSC_0006

Ställ in pajformen klädd i pajbotten i ugnen i ungefär tio minuter så den får gräddas lite medan den är tom. Ta sedan ut formen för att fylla den med fyllningen. Platta till och jämna ut så att fyllningen sprids. Har man en pajform med vågiga kanter kan detta ta lite tid.

Ta sedan den sista tredjedelen av degen och skapa dekorationer för pajens topp. Det vanligaste är ett pajgaller, men andra ytor fungerar också så länge man låter kreativiteten flöda.

DSC_0007

Ställ in pajen i mitten av ugnen i en halvtimme. Degen ska förlora sin gula färg och bli lite mer beige. Om man vill kan man pensla pajgallret med ägg, mjölk eller grädde. Gör man det så kommer man få en glansig och brun yta istället.

När pajen gräddats klart så är det bra att låta den svalna en stund innan servering. Försöker man skära ut bitar ur en het paj kommer pajbotten att falla ihop.

DSC_0008

Servera gärna med någon trevlig sallad till. Överbliven paj bör förvaras i kylskåp i max tre dagar. Hoppas ni uppskattar detta recept!

DSC_0009

2 reaktioner på ”Sojafärspaj

Lämna ett svar till Pontus Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *