Allmänt, Event, Mat

Jul 2015

Nu är julen över och jag tänkte att istället för att skriva något informativt inlägg eller recept så kanske jag kan passa på att dela med mig av min jul i bilder. Vi firade julen under juldagen för det är en vana vi fått från firande i Wales tidigare år. Vi valde att stanna i Sverige i år då vi har en kattunge som måste bli hemmastadd innan han kan resa. Det var faktiskt rätt skönt att bara vara hemma under julen för det var så tyst här på campus vilket är ovanligt.

Själva firandet i sig var inte särskilt märkvärdigt. Jag kollade givetvis på Kalle Anka under julafton som de flesta svenskar, men under juldagen satt vi mest och kollade på TV-serier som vanligt. Enda skillnaden var att det blev julbord till lunch och resterna från julbordet till middag. Och så hade vi klappar efter lunch. Det blev en hel del skoj saker för oss från nära och kära.

Så ja, det var egentligen inte så märkvärdigt. Det är lite lustigt egentligen att man lägger ner så mycket tid på klappar, mat, dekorationer och dylikt och så varar det några dagar bara. Men jag antar att ledigheten och närheten av de man bryr sig om är det som är viktigast. Och jag fick faktiskt träffa min mamma och min bror dagen innan julafton så det blev riktigt bra för mig. Under juldagen fick vi julhälsningar från Joes familj via Skype så alla var ändå samlade på ett eller annat vänster.

Jag lovade ju er några bilder så här kommer lite bilder av julbordet. Allt är vegetariskt och några enstaka saker är veganska.

DSC_0061

Vegetariska sojakorvar, veganska köttbullar och ångkokta gröna ärtor. Jag rekommenderar verkligen dessa ärtor till alla för de är de godaste som finns. Det är Findus ärtor som heter Ebba.

DSC_0062

Min vegetariska potatisgratäng som jag skrev om tidigare i veckan. Den var helt klart min favorit på julbordet då jag är en potatisälskare.

DSC_0063

Kokta ägg med salt och peppar på fanns på bordet. Jag gillar inte kaviar även om det finns veganska varianter och majonnäs klarar jag inte alls på ägg så vi gjorde inte så mycket med dem. Rödbetssalladen är färdigköpt så det finns inget recept på det. I burken ligger mina pepparkakor som jag skrev om precis innan jul. I den blåa skålen ligger ris à la Malta. Jag fuskade lite och rörde ner färdigköpt gröt i vispgrädde med klementiner i så det behövs inget recept där.

DSC_0064

I Storbritannien har man något som heter ”Christmas pudding” vilket inte är den puddingen ni tror det är. Pudding på engelska betyder dessert. Amerikaner däremot säger pudding till det vi kallar pudding, alltså en geléaktig dessert. Jag tycker den brittiska juldesserten är riktigt äcklig för det är en fruktkaka som man häller brandy över. Sen eldar man upp brandyn så kakan står i lågor. När alkoholen brunnit upp delar man på kakan som är riktigt sorglig. Jag ogillar torkad frukt inuti kakor så jag klarar inte av den. Men för att Joe inte ska gå miste om en tårta/kaka så bakade jag en som jag tyckte skulle vara julig. Det fick bli en klassisk red velvet tårta. Jag dekorerade den med juldekor och receptet kommer i nästa inlägg! Tårtan är helt röd på insidan. Som ni även ser på bilden så fanns en flaska julmust inblandad. Jag ogillar julmust men dricker det under julen ändå.

DSC_0060

Bilden ovanför visar hela julbordet. Där syns även den vegetariska julskinkan jag skrev om tidigare. Ni kanske även ser att jag har en behållare med Chupa Chups klubbor. De tillhör inte julbordet utan dessa klubbor ligger där året runt. Jag har tröttnat på dem så numera är det vänner som står och gräver där när de besöker.

Sista bilden jag har visar våran fina hög av klappar under granen. Men det jag mest vill visa är de två riktigt stora julkulorna som hänger längst ner i granen. Det är Mumin-julkulor som såldes i begränsad upplaga då de är jubileumsutgåvor. Det finns två olika och jag lyckades få båda två. De innehåller riktigt fina praliner. Jag fick kriga för att få kulorna och är så glad över att jag lyckades i tid till jul. Dessa finns inte att köpa längre och lär vara riktigt dyra nu.

DSC_0065

Jag tycker att denna julen var helt toppen. Hur var din? Vad hade du på julbordet? Dela gärna din upplevelse i en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *