Mat, Recept

Höstig linsgryta

Linsgrytor är billiga och enkla att göra. De är även väldigt proteinrika och perfekta för vegetarianer och veganer. Nu vet jag att min receptsamling redan innehåller ett par linsgrytor, men det blir aldrig fel med en till. Idag tänkte jag skriva om min höstigaste linsgryta som passar utmärkt denna säsongen. Grytan är helt vegansk och räcker länge. Jag brukar ha den i lunchlådan då och då – dessutom hade jag med mig den till ett knytkalas under veckan där den blev en höjdare. Anledningen till att denna grytan är så höstig är att den innehåller säsongens färger, men även för att jag tycker att den får mig att må bättre – speciellt under hösten då man blir sjuk lätt. Jag älskar min höstiga linsgryta och hoppas att ni gör det också! Dessutom är den väldigt billig att tillaga!

Ingredienser (4 – 6 portioner):

 • 250 g röda linser
 • 2 msk olivolja
 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • 1 hackad gullök
 • 2 skivade medelstora morötter
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk koriander
 • ½ tsk gurkmeja
 • ½ tsk malen kanel
 • ½ tsk kardemumma
 • 1 grönsaksbuljong
 • 1 paket krossade tomater (ungefär 390 – 400 g)
 • 1 burk lätt kokosmjölk
 • 6 – 8 frysta spenatkulor (ungefär 1 dl hackad bladspenat)

Häll upp olja i en stor stekpanna. Släng i linserna, vitlöken, löken, morötterna och alla kryddorna i stekpannan. Värm upp och rör om ordentligt. Kryddorna ska blanda sig ordentligt med allt annat och löken ska nästan bli transparent.

dsc_0022

Tillsätt därefter buljongtärningen, de krossade tomaterna och kokosmjölken. Rör om så att allt blandas väl. I början kommer grytan se ganska ljus ut. Låt grytan koka upp. Sänk därefter värmen till den lägsta och låt grytan puttra i 7 – 9 minuter. Tillsätt vatten vid behov (om det börjar brännas vid).

dsc_0023

När linserna börjat mjukna, tillsätt spenaten och rör om så att kulorna löses upp. Det funkar minst lika bra färsk spenat också.

dsc_0024

När spenaten har lösts upp är den genomvarm. Därmed är även grytan färdig. Vill man ha linserna ännu mjukare kan grytan puttra en stund till. Jag föredrar när linserna har lite tuggmotstånd.

dsc_0025

Sen är det bara att servera. Ha gärna ris eller något gott indiskt bröd till då grytan är baserad på sydasiatisk daal. Ett tips om man vill ha en stark variant är att ha i lite torkad chili eller sambal oelek tillsammans med kryddorna i första steget! Smakfullt, aromatiskt, höstigt och gott – hoppas det smakar!

dsc_0026

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *