Mat, Recept

Murgh makhani

Snart är året slut så jag tänkte dela med mig av ett lyxigt recept på en indisk rätt som är rätt populär. Oftast hör man ju om tikka masala, korma, biriyani och liknande, men det finns så mycket mer i det indiska köket. Murgh makhani är en smörig och kryddig kyckligrätt som jag gör med quornbitar istället. Rätten är lyxig och äts oftast med basmati som tillbehör men naan eller annan roti funkar också. I och med att rätten är smörig så rekommenderas vanligt vitt basmatiris, utan något i. Men för den som vill vara riktigt lyxig och ha en dubbeldos av smör kan man ha pulao till också. För den som vill ha något festligt vid årets avslut så är detta en lösning!

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 ½ msk smör
  • 150 g quornbitar, annat sojakött i bitar eller kikärtor
  • 1 finhackad gullök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ tumme riven ingefära
  • 5 – 8 finskurna små tomater som t.ex. cocktailtomater
  • 1 tsk sambal oelek eller 1 finhackad chili
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malen nejlika
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 2 msk sirap eller honung
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 dl turkisk yoghurt

Det finns olika sätt att laga denna rätten på, men detta är min variant. Säg gärna till vad ni tycker om ni testar!

Stek quornbitar, gullök, vitlök, tomat och ingefära i smöret. Så fort smöret har smält, sänk värmen till medelvärme och rör om. Rör även in sambal oelek när smöret smält.

Blanda kryddorna i en liten skål. Man kan även slänga i dem direkt i stekpannan men jag gillar att blanda dem separat så att allt åker i samtidigt.

Tillsätt kryddorna i stekpannan och rör om ordentligt så att det inte blir kryddklumpar.

Tillsätt 1 dl vatten i stekpannan och låt allt fräsas på låg värme. Allt ska bli genomvarmt och kryddvattnet ska bli som en slags kryddpasta (tjock sås). Det kan behövas mer vatten i en större stekpanna. Rör ner sirap och tomatpuré i stekpannan också.

När allt är genomvarmt och kryddpastan är tjock och luftig, tillsätt yoghurten och rör om ordentligt. För smakens skull kan man lägga till en skvätt citronsaft men jag utesluter det för jag tycker yoghurten är syrlig nog.

Låt grytan puttra tills den blir lite mindre flytande. Indiska grytor brukar vara ganska luftiga och se “fluffiga” ut. Sen är det bara att servera!

Smakrikt, gott, lyxigt och framförallt festligt – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Murgh makhani

Lämna ett svar till Elina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *