Mat, Recept

Vårrullar

Alla vet nog vad vårrullar är men det är inte så många som brukar göra egna. Jag har ett smarrigt recept på helt veganska vårrullar som jag gör i ugn. Man kan även fritera dessa för att få en mer autentisk smak men jag brukar inte fritera så jag gör dem i min fina ugn. Vårrullarna är väldigt enkla men man kan ändra ingredienserna hur man vill. De fungerar perfekt som plockmat om man vill servera dem på en fest eller på en picknick men är även hur goda som helst som ett mål. Mitt recept ger väldigt många stora vårrullar men man kan göra färre och mindre om man vill. Jag tog med mig dem för att bjuda familjen så detta är ett stort recept!

Ingredienser (1 plåt, ungefär 26 st):

  • 3 msk olja (valfri sort)
  • 3 dl strimlad vitkål (ungefär 1/5 kålhuvud)
  • 1 stor grovriven morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 dl sojabönor
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tumstor riven ingefära
  • 2 portioner glasnudlar
  • 3 msk sojasås
  • 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas för milda vårrullar)
  • 2 msk sesamolja
  • 1 paket vårrulleark (tinas i 1 timme först)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten

Hetta upp olja i en stor stekpanna. Stek vitkål, morot, lök, sojabönor, vitlök och ingefära på medelvärme tills allt blir genomvarmt och glansigt.

Tillsätt sojasås och sambal oelek när allt är genomvarmt. Om man vill öka eller minska mängden sälta ska man leka med sojasåsen. Detsamma gäller sambal oelek och hetta.

Blötlägg glasnudlarna i kokhett vatten i två minuter. Sila av, skölj med kallt vatten och rör därefter ner dem i stekpannan. Om glasnudlarna är svåra att röra om kan det vara så att de inte har sköljts tillräckligt (de klibbar lätt). Om det händer kan man ta en sax och klippa nudlarna i stekpannan.

När fyllningen är färdig, stäng av värmen och sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram vårrullearken. De ska vara tinade.

Placera ett ark på en platt yta med ena hörnspetsen mot dig. Lägg ungefär 2 matskedar fyllning nära hörnet närmast dig, som på bilden nedanför.

Blanda vetemjöl och vatten i en skål. Detta är ett slags klister för vårrullarna.

Rulla därefter hörnet närmast dig uppåt, mot mitten av arket. Rulla därefter in höger och vänster hörn in mot mitten. När alla tre hörn förutom det längst upp har rullats in mot mitten, pensla det övre hörnet med klistret. Sen är det bara att rulla hela rullen uppåt mot det sista hörnet. Placera därefter vårrullen på en plåt med bakplåtspapper på med skarven neråt.

Upprepa detta tills det blir slut på fyllning. Vill man spara vårrullarna till senare kan man frysa in dem. Annars är det bara att grädda dem direkt.

Pensla sesamolja på vårrullarna innan de gräddas. Pensla den synliga sidan och grädda vårrullarna i en kvart i mitten av ugnen.

Efter en kvart, ta ut vårrullarna, vänd på dem och pensla den andra sidan med sesamolja. Grädda i ytterligare en kvart. Vårrullarna ska bli ganska gyllenbruna. De blir såklart brunare om man friterar dem eller öser på med mer olja.

Sen är det bara att servera vårrullarna, gärna tillsammans med en sötsur sås eller sweet chilisås!

Man kan förvara gräddade vårrullar i kylen och grädda dem i ugnen igen på 150 grader i 10 minuter om man inte orkar allt. De håller i kylen i ett par dagar.

Kryddigt, smakfullt och lekfullt – hoppas det smakar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *