Desserter, Recept, Tips

Figurtårta

Tårtor är inte bara goda desserter utan de är även konstverk. När Joe fyllde år förra månaden ville jag ge honom en tårta som inte bara skulle vara god utan vara kreativ också. Nu är jag ingen konstnär när det gäller tårtor men jag kom fram till ett recept på något som jag kallar ”figurtårta”. Figurtårtan är en enkel och mäktig chokladtårta, eller kaka egentligen, som man kan skapa figurer av. Vill man ha en tårta med ett roligt utseende är denna tårtan perfekt. Chokladtårtan är saftig och har en rik chokladsmak. Frostingen är riktigt söt och ökar intensiteten av chokladen. Om man inte vill skapa en figur så går det minst lika bra att bara göra en traditionell rund tårta. Bakverket ger ungefär 12 bitar beroende på hur stor figur man skapar.

Ingredienser – tårtbotten:

  • 1,5 dl kakao
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • 225 g rumstempererat smör
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 tsk bakpulver

Ingredienser – frosting:

  • 200 g vit choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • Några droppar av valfri hushållsfärg

Ingredienser – garnering (endast förslag):

  • Marsipan
  • Sockerpasta
  • Strössel
  • Godis
  • Färska bär
  • Nötter

Sätt ugnen på 175 grader.

Häll upp kakao, hälften av sockret (1 dl) och mjölken i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills det börjar ryka och allt är så klumpfritt som möjligt. Ställ därefter blandningen åt sidan så att den svalnar lite.

Vispa smöret tillsammans med resten av sockret poröst i en stor skål. Det ska bli fluffigt.

Tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa allt till en tjock smet.

Tillsätt alla torra ingredienser (för tårtbotten) och vispa det till en trög smet.

Häll därefter i mjölkblandningen, lite i taget och vispa. Det ska bli en slät och len smet.

Häll smeten i en smord långpanna och grädda i den nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter. Gräddtiden kan variera enormt mycket beroende på hur stor formen är.

När kakan är färdig kan den ställas åt sidan.

Förbered frostingen genom att koka upp vispgrädden.

Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Häll därefter den varma grädden över och rör om tills det blir en len smet utan några fasta chokladpartier.

Ställ frostingen i kylskåpet tills den har blivit helt kall. Det räcker med tre timmar.

Skär ut en valfri figur ur tårtbotten. Använd gärna ett bakplåtspapper för att skissa delarna du behöver. Min design är tagen ur en anime som heter ”Girls und Panzer”. Det ska föreställa en ganska fulsöt fisk.

Vispa den kalla frostingen med en elvisp tills den blir fluffig och tjock. Häll i lite hushållsfärg för att få önskade färger. Om du behöver fler färger för att ”måla” så kan du dela upp frostingen i flera skålar men tillsätt inte hushållsfärgen förrän frostingen har blivit tjock!

Bred ut frostingen över tårtan i ett tunt lager. Ställ därefter in tårtan i kylen i en kvart. Bred därefter på ett tjockare lager som du fixar till med hjälp av en spatel.

Sist men inte minst så kan du dekorera tårtan hur du vill. Man kan ha allt möjligt på den. Jag valde att göra munnen med hjälp av marsipan.

Jag dukade upp tårtan för Joe tillsammans med huvudpersonerna från Girls und Panzer i deras pansarvagn. Om ni tittar noga så ser ni att pansarvagnen har fisken som logotyp!

Det är inte världens vackraste tårta, men den är rolig! Figurtårtan uppskattas av alla oavsett ålder. Den är rolig, finurlig och kreativ. Man kan göra väldigt mycket av den och måla upp den till ett redigt konstverk eftersom frostingen i grunden är vit.

Sött, mäktigt, gott och vackert – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Figurtårta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *