Mat, Recept

Teriyaki soba

Wokad mat är något jag inte kan tröttna på. Variationen, enkelheten och smaken av en explosion av ingredienser är helt enkelt fantastiska. Häromdagen hittade jag soba på mitt lokala ICA. Soba är en typ av nudlar som äts i Japan. Just de jag hittade var gjorda av bovete. Jag har alltid velat äta yakisoba, men det är tyvärr inte vegetariskt då det innehåller ostronsås och ibland även fisksås. Det går givetvis att skapa vegetariska varianter med ersättningsprodukter men det blir nog inte så likt. Så jag tänkte att jag ändå vill ha en grillsmak (yaki syftar på grillat på japanska) och valde därför att göra en annan rätt som ändå är rätt lik – nämligen teriyaki soba. Teriyakimarinad är ju ändå vegansk och väldigt god. Så dagens recept blir teriyaki soba och det är helt veganskt!

Ingredienser:

  • 2 portioner soba
  • 3/4 msk sesamolja
  • 100 g tofu naturell
  • 1 stor morot skuren i smala längder
  • 2 dl strimlad vitkål eller spetskål
  • 12 cm purjolök, skivad
  • 1 gullök, strimlad
  • 5 stora svampar hackade i bitar, helst shiitake
  • 2 msk teriyakimarinad

Börja med att förbereda alla grönsaker och tofun. För att få tofun så smakrik som möjligt ska den pressas i kökshanduk eller mot hushållspapper så att vätskan försvinner. Skär sedan upp den i kuber. Lägg tofun, morotsstavarna, kålen, purjolöken och gullöken i en stekpanna med sesamolja i. Stek på låg värme, gärna under lock. Koka under tiden även upp nudlarna.

DSC_0008

När grönsakerna blivit genomvarma och mjuknat lite så ska locket av och svampen tillsättas. Fortsätt att steka en stund på låg värme och rör om ofta.

DSC_0009

När nudlarna är klara, sila av dem och skölj dem noga eftersom soba är väldigt klibbigt. Om man inte sköljer av dem så blir det svårt att röra om sen när man wokar alltsammans.

Tillsätt nudlarna och marinaden. Rör sedan om. Använd gärna två redskap när du rör om för att lossa på nudlarna för de lär vilja klibba ihop sen ändå.

DSC_0010

Sen är det bara att servera! Superenkelt och supergott! Det enda som är jobbigt med rätten är att det tar lite tid att förbereda grönsakerna. Men tillagningen är så enkel och resultatet är underbart. Tycker man det smakar för lite så kan man hälla i mer marinad eller tillsätta sojasås.

DSC_0012

Hoppas det smakar!

DSC_0013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *