Inlägget har ett ganska unikt namn, men det beror på att detta är ett helt eget recept. I och med att det är midsommar snart tänkte jag dela med mig av vad jag har planerat att äta under helgen. Min tallrik är inte så traditionell men den har fortfarande inslag av det traditionella svenska. Mitt recept är väldigt lätt att veganisera. Det blir väldigt gott men kan ta lite tid att förbereda. Dock tycker jag att midsommarmat ska vara lite finare så det kan få ta sin tid!
Ingredienser (2 stora portioner):
- 4 morötter i knippe (med morotsblast)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 2 – 3 msk olivolja
- 4 tinade filéer av valfritt slag (t.ex. Quorn för vegetariskt eller Oumph för veganskt)
- 2 skivor cheddarost eller vegansk ost
- 0,5 kg färskpotatis
- 2,5 msk färsk dill (klippt)
- 2,5 tsk salt
- 1 msk smör eller margarin
- 2 dl ärtor
- 3 msk majonnäs (äggfri för vegansk variant)
- 2 tsk citronsaft
- 1 tsk svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skrubba rent morötterna eller skala dem. Skär bort toppen av morötterna men behåll morotsblasten (skölj blasten).
Släng i blasten i en mixer tillsammans med olivoljan och vitlöksklyftan. Mixa allt till en puré. Den behöver inte vara slät men någorlunda krämig.
Pensla ena sidan av en stor ugnsform med rapsolja. Lägg i morötterna på den sidan och pensla dem med resten av rapsoljan.
Placera grillfolie eller aluminiumfolie på den andra halvan av ugnsformen. Pensla folien med valfri olja och placera därefter filéerna ovanpå. Täck filéerna med morotsblastsröran.
Placera två ostskivor tvärs över filéerna.
Placera formen i mitten av ugnen i en kvart. Osten ska bli ganska brun.
Lägg salt i en kastrull. Skrubba därefter rent potatisarna och lägg dem i kastrullen. Täck med kokhett vatten och låt potatisarna koka på medelvärme tills de börjar flyta. Potatisarna flyter när de är klara. Det tar ungefär en kvart så det är bra att göra detta under tiden formen står i ugnen.
Sila av potatisarna. Släng därefter i smör och 2 msk färsk dill i kastrullen. Rör om tills smöret har smält och potatisarna är glansiga.
Blanda majonnäs med resten av den färska dillen (0,5 msk), citronsaft och svartpeppar. Ångkoka även ärtorna eller värm dem i mikrovågsugn (om de är frysta).
Sen är det bara att servera allt tillsammans. Man kan servera det så som jag har gjort men annars fungerar detta alldeles utmärkt som plockmat också. Jag tycker att det blir extra gott med ett nygräddat bröd till.
Visst är det vackert? Det tar lite tid men det är så värt det!
Somrigt, svenskt, smakrikt och gott – hoppas det smakar och glad midsommar!
Härliga färger!
Tack så mycket!