För några månader sedan experimenterade jag lite med thailändska smaker. Det blev en väldigt krämig och nötig wok som var så god att jag gjorde den igen. Receptet är helt veganskt beroende på vad man har i woken. Man måste inte ha samma ingredienser som jag använder utan det är smaksättningen som är det viktiga.
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk olja att steka i (ej olivolja)
- 0,5 broccolihuvud i bitar
- 1 tärnad paprika
- 1 hackad gul lök
- 300 g sojaköttbitar
- 2 msk röd currypasta
- 1,5 dl majskorn (ungefär en burk)
- 3 msk jordnötssmör
- 1 burk kokosmjölk
- 4 dl vatten
- 4 portioner nudlar av valfritt slag
- 2 msk sesamolja
Hetta upp olja i en stekpanna och stek broccoli, paprika, lök och sojakött tills allt blir genomvarmt.
Tillsätt röd currypasta och majskorn och stek allt på medelvärme i fem minuter.
Koka upp kokosmjölk, jordnötssmör och vatten i en kastrull. Rör om så att smöret smälter. Tillsätt nudlarna när det börjar koka och låt allt koka tills nudlarna är färdiga och vätskan reduceras. Nudlarna ska vara krämiga och glansiga. Tänk på att vissa nudlar är större eller mindre än andra så man behöver kanske inte ta 4 dl vatten.
Blanda de krämiga nudlarna med det heta från stekpannan. Ringla över lite sesamolja och rör om. Sen är det bara att servera!
Smakrikt, krämigt, hett och gott – hoppas det smakar!