Drycker

Sencha Sakura

En av mina vänner som också är insatt i japansk kultur frågade mig häromdagen vad skillnaden mellan Sencha och Matcha är. För er som inte vet är båda väldigt populära tesorter i Japan och de är gröna. Jag råkar ha en variant av Sencha i mitt skafferi och valde att dedicera detta inlägg till det. Den varianten jag har heter Sencha Sakura och är vanligt Sencha fast med en mild smak av körsbärsblom.

De flesta vet nog att grönt te är en stor del av den japanska kulturen, både modern och historisk. Teceremonier är kulturella aktiviteter av stor innebörd rent traditionellt. De tesorter som dricks främst är Sencha och Matcha. I princip är de snarlika varandra. Skillnaden är dock att Sencha är som det vanliga teet du köper i en butik. Det är torkade blad som man dränker i vatten. Matcha å andra sidan är malen. Det innebär att man vispar det med vattnet eftersom det är i pulverform. Matcha är det te som dricks under teceremonier och det anses vara en konst att kunna vispa det rätt. Och som ni säkert uppfattat så dricker man allt, även bladen då de har blandats i. Därför blir matcha lite mer bitter i smaken jämfört med Sencha.

Men, nu skulle jag inte enbart förklara skillnaden. Ville även skriva lite om det teet jag har. Detta är inget te som säljs i vanliga livsmedelsbutiker då det inte finns några stora varumärken som producerar det. Vill man ha vanligt grönt te så finns såklart Liptons förpackningar men jag föredrar blandningar av grönt te istället för den rena varianten. Så jag köpte Sencha Sakura ifrån en specialiserad tebutik. Det finns i de flesta tebutiker, även hos större kedjor som Kahls och det säljs som löste. När man skopar upp en liten mängd av det i en tesil så syns nästan bara de gröna bladen, men det är för att körsbärsblom brukar krympa när det torkas. Men det finns några små rosa prickar lite här och där.

DSC_0001 (2)

Teet är, precis som de flesta gröna teer, inget som är så värst aromatiskt. Det är milt med en vag bitter smak som sätter sig på tungan ett tag. Nu skrämmer jag nog iväg folk, men när jag menar bitter så syftar jag inte på hostmedicin. Kaffe är bittrare än grönt te. Det är svårt att beskriva Sencha utan att säga “bitter”, men det är ändå ett rätt brett ord. Men detta är smaksatt Sencha så den svaga bitterheten sköljs bort av en frisk smak, nämligen smaken av körsbärsblom. Det är en härlig blandning som känns lite smått somrig. Jag tänker på en trädgård, en äng där knoppar syns under våren, en picknick under ett körsbärsträd eller en skogspromenad när jag dricker detta te. Det smakar verkligen naturligt och ingenting känns som något man har framställt kemiskt. Det är en naturlig smakupplevelse som kanske inte är lämplig för vilken tedrickare som helst, men definitivt något man bör prova efter att man fått känsla för grönt te.

DSC_0002 (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *