Drycker, Recept

Fudge latte

Det finns en Subway restaurang nära området jag bor i. Varje gång vi handlar på ICA så går vi förbi den. Häromdagen såg jag en reklamskylt de hade för deras fudge latte. Jag tyckte drycken verkade spännande men väldigt ovärd att köpa. Det är sällan jag lägger pengar på kaffe nuförtiden. Men det betyder inte att det inte blev någon fudge latte för mig – för jag bestämde mig för att göra min egen variant. Min har dock inte lika stark fudge smak som den man köper då jag inte vill ha för mycket socker i drickan. Men vill man ha en traditionell fudge latte så ska man ha dubbelt så mycket fudge som jag använder i receptet. Så vad är då fudge latte? Det är helt enkelt kaffe bryggt med fudge i som har skummat mjölk på toppen. Det är en enkel dryck men väldigt god och trevlig till fikat.

Ingredienser (2 muggar):

  • 2 bitar fudge
  • 5 dl vatten
  • 4 ½ kaffemått mellanrost av valfri sort
  • 1 ½ dl mjölk

Börja med att platta till varje fudgebit så gott det går. Om man har en av dyr kvalitet kan man även smula ner bitarna men vi hittade inga superbra på vårt lokala Willys. Lägg fudgen längst ner i kaffekannan. Anledningen till att den behöver plattas till/smulas är att den inte smälter så bra annars.

DSC_0013

Brygg kaffet som vanligt så att det hamnar i kannan med fudge i. Det går givetvis att göra detta med snabbkaffe också, men bryggkaffe är godast.

DSC_0014

När kaffet är färdigbryggt så kanske det finns lite fudge kvar som inte smält helt. Så ta en liten visp och vispa försiktigt i kannan. Vispa tills kaffet förlorar lite av sin transparens och blir mer opak. Det ska bli klumpfritt. Tänk på att kaffekannor är bräckliga så vispar man för hårt kan de faktiskt gå sönder.

DSC_0015

Vill man så kan man värma mjölken innan man skummar den, men vi använde kall mjölk. Häll upp mjölken i två muggar och använd en mjölkskummare för att få den skummad. Eller så kan man skumma den först och sen dela upp; det kvittar.

DSC_0016

Sen är det bara att hälla på kaffet. Skummet kommer tunnas ut lite och flyta på toppen. Anledningen till att jag har i skummet först är för att få lite fudgefärgade fläckar på det men vill man ha rikligt med tjockt skum på toppen kan man såklart hälla på mjölken (skummad) ovanpå kaffet istället. Hoppas det smakar! Själv tycker jag detta är en rolig kaffedryck som man kan unna sig lite då och då för den känns ganska lyxig fast den är så billig och enkel att göra. Och vem älskar inte fudge?

DSC_0019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *