Drycker, Recept

Pumpkin spice latte

Visserligen har det börjat snöa i Sverige nu i vissa delar av landet men för mig är det fortfarande höst och därför tänkte jag idag dela med mig av något lite mer speciellt och höstigt. Har ni någonsin hört talas om “pumpkin spice latte”? Det är en latte baserad på pumpapaj. I USA äts ju pumpa rätt ofta bland deras desserter. Hösten är ju en säsong för just den typen av frukt så varför inte ha det i allt möjligt? Pumpapaj är den dessert som äts allra mest under hösten i USA, och i denna läckra dessertpaj så ingår en hel del kryddor. Dessa kryddor kallas för “pumpkin spice” och är snarlika de som vi i Sverige har under julen. I och med pajens växande popularitet så blev även kryddmixen väldigt trendig och numera används den i lite allt möjligt, bl.a. latte. Jag som älskar kaffe och alla sorters kaffedrycker tycker att pumpkin spice latte är underbart gott. Kombinationen av kaffet och den krämiga sötman från pumpan och de varma kryddorna får en verkligen att älska hösten. Och inte nog med det, receptet är superenkelt att veganisera och båda versionen är minst lika goda! Så detta är ett recept för alla er som älskar både kaffe och höst!

Ingredienser (en stor mugg):

  • 1 dl starkt kaffe
  • 2 msk pumpapuré
  • 1 msk socker (valfritt)
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm malen kanel (+ lite till för garnering)
  • 1 krm ingefärapulver
  • ½ krm malen kardemumma
  • ½ krm malen muskotnöt
  • 2 ½ dl mjölk eller mandelmjölk
  • Sojagrädde eller vispgrädde

Börja med att brygga kaffe. Det smakar bäst med bryggkaffe men det går givetvis bra med snabbkaffe också. Tänk på att det ska vara starkt då man ändå vill att det ska smaka lite kaffe i slutet.

DSC_0046

Blanda alla kryddor (muskot, nejlika, kardemumma, kanel och ingefära) i en skål. Det är detta som är “pumpkin spice” och säljs vanligtvis som färdig kryddblandning i USA.

DSC_0043

Blanda pumpapuré med socker om lite sötma önskas. Jag använder inget socker i alls för jag dricker ändå kaffe svart och tycker denna dricka är mild som den är. Nu kanske ni undrar vad pumpapuré är och det är helt enkelt mosat fruktkött från pumpa. Jag har några burkar av det som är engelska, men i Sverige säljs det inte och därför får man fixa eget. Men för den som är riktigt lat så finns de amerikanska burkarna att köpa i välsorterade City Gross butiker eller på nätet. Den jag har ser ut som på bilden nedanför.

DSC_0042

Lägg pumpapuré (med socker om det nu tillsattes) och kryddblandningen i en kastrull och rör samman till en brunaktig kräm. Tillsätt därefter mjölk eller mandelmjölk. Annat substitut fungerar såklart också men jag tycker mandelmjölk har en nötig smak som inte tar något ifrån kryddorna utan istället stärker deras smak. Vispa samman blandningen ordentligt och värm upp.

DSC_0048

Det kan hända att det skär sig lite i början om man har mandelmjölk men så fort det blir varmt så blir blandningen lenare. Låt vätskan stanna på värmen tills det börjar ryka lite lätt, men det ska inte koka.

Häll upp kaffet i en mugg. Toppa sedan med pumpamjölken. Omrörning behövs inte.

DSC_0051

Spritsa på lite grädde eller sojagrädde ovanpå. Jag tycker det är enklast med de som kommer i sprayflaska. Strö lite kanel över grädden och sen är drycken redo att serveras.

DSC_0057

Jag kan förstå varför amerikaner är helt galna i pumpkin spice latte. Hoppas att du förstår det med när du smakar!

DSC_0056

2 reaktioner på ”Pumpkin spice latte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *