Drycker, Recensioner

Zoégas -Selected Editions- Julkaffe

I somras skrev jag om Zoégas sommarkaffe. Nu när julen är så nära har bryggeriet släppt en ny specialutgåva. Det är årets julkaffe som precis som de flesta av deras varor, är bryggkaffe. Det är ett kaffe som enligt förpackningen ska smaka lite som nougat och björnbär.

DSC_0011

Visst är förpackningen fin? Jag tycker alla deras utvalda säsongsvaror är vackra att titta på, men tyvärr så slänger jag utsidan så fort jag öppnat paketet. Jag brukar ju placera mina olika kaffesorter i fina plåtburkar. För tillfället har jag två stycken av Zoégas i mina höga Muminburkar, och en koffeinfri sort av Gevalia i en liten rosa burk. Jag har några fler speciella sorter som tyvärr inte syns på bild. Jag tycker fortfarande Gevalia gör det godaste kaffet, men jag köper enbart av Zoégas just för att de endast låter kvinnor tillverka deras kaffe. Initiativet är väldigt bra för kvinnorna i de länder kaffebönor kommer ifrån, och då väljer jag hellre att stötta det för deras kaffe är ju gott det med.

DSC_0012

Så hur smakar detta kaffet då? Jo, det smakar gott. Men det finns inget som påminner om julen i det. Zoégas kaffe är ju alltid lite mer bittra och mustiga i smaken vilket är positivt för mig, men just p.g.a. det så försvinner smaksättningen. Man kan ibland känna en sorts eftersmak av nougat om man dricker kaffet långsamt, men inga björnbär. Så för mig var det lite av en miss i och med att kaffet är rätt dyrt då det är en säsongsvara. Om det är för likt deras vanliga sorter borde det vara aningen billigare. Men jag ångrar inte mitt köp för kaffet är ju fortfarande gott; förväntade mig lite mer bara.

DSC_0013

Men i helhet så är kaffet gott och jag brukar dricka minst en kopp av det varje dag. Jag kommer inte köpa en till för så värt var det inte. Dessutom är det inte juligt vilket är missvisande. Fast för den som vill köpa en rolig grej som gör nytta i världen samtidigt som det är gott så är detta suveränt. Och gillar man nougat så är ju det en höjdare. Jag tycker dessutom att kaffet är gott till småkakor då sötman från kakorna stärker aromen i kaffet. Ni får avgöra själva om kaffet är värt att köpa eller inte, men om man vill att det ska smaka som paketet säger så är det inte ett bra val. Men det är ändå gott som sagt!

DSC_0015

Porslinet som syns i bilden ovanför består också av säsongsvaror för i vinter. Arabia släpper varje år en begränsad upplaga för sommaren och en för vintern. Detta är deras vinterserie som heter Dvala. Den håller på att bli slutsåld runt om i världen så för den som vill ha serien så måste man passa på omedelbart. Den har redan åkt upp i pris också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *