Desserter, Recept

Lussebullar

Hallå, det är ju december! Tiden går så fort så man knappt hinner med allt. Jag har redan sett en hel del julgranar och dylikt prydda och pyntade med juliga dekorationer. Själv har jag tagit fram det mesta men inte satt upp det. Men jag verkligen älskar julandan; den är så varm och välkomnande och kärleksfylld. Jag ser traditionen som en festlighet mer än en religiös rit så för mig är det mer kul än andligt. Och därför tycker jag det är extra roligt med dekor och mat under denna månad. Jag smygstartade faktiskt med julbaket lite i förväg men skrev inget om det för jag ville vänta in sista månaden av året. Nu när den är här kan jag äntligen dela med mig av årets första julrecept. Detta receptet kan nog de flesta redan då det är traditionellt för julen och många bakar detta. Men jag tänkte att min variant kanske kan vara kul att ha ändå eftersom den faktiskt är vegansk. Så vad är det jag snackar om? Lussebullar såklart!

Ingredienser:

  • 50 g röd jäst (den för söta degar)
  • 175 g margarin
  • ½ g saffran (2 påsar), eller 2 msk saffransarom
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk eller mandelmjölk
  • ½ tsk salt
  • 13 – 15 dl vetemjöl
  • 1 msk sirap
  • Russin till garnering (valfritt)

Smält margarinet i en kastrull. När det smält helt, stäng av värmen och tillsätt saffran och mjölk och rör om.

DSC_0005

När vätskan blivit fingervarm, smula ner jästen i den och rör om tills det blir klumpfritt. Tillsätt därefter socker och vispa. För över vätskan till en stor bunke och tillsätt mjöl. Det kan vara mer eller mindre mjöl som behövs än det som angivits. Degen ska inte vara för kladdig. Den ska kunna bearbetas utan att klibba sig.

DSC_0006

Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i 45 minuter. Ta därefter upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite för att se så att den fortfarande är lika bra eller om mer mjöl behövs.

DSC_0007

När degen är rätt så är det bara att forma vad du vill av den. Jag tycker lussekatter är bäst för julen så jag formade mina till små s-formade bullar. Fördela bullarna på två plåtar med bakplåtspapper på. Täck plåtarna med bakdukar och låt bullarna jäsa i 45 minuter till. Sätt ugnen på 200 grader.

DSC_0008

När de har jäst klart ska de penslas. För att få till en glansig yta ska man pensla med ägg. Men för att få en vegansk variant så kan man ta sirap och späda ut det med lite vatten och sen pensla med det. Man får inte en glansig yta men den blir lika gyllenbrun som den hade blivit med ägg.

Pensla bullarna och sen ska de in i mitten av ugnen i 8 – 10 minuter, en plåt i taget. Tänk på att jag skippar russin då jag anser att de är djävulens verk, men för den som nu gillar russin så ska de tryckas in i ändarna av varje snurra på bullen – innan gräddning.

DSC_0010

Sen är det bara att låta bullarna svalna på ett galler. Täck gärna med en bakduk för att undvika uttorkning. Som ni kanske ser på bilden nedanför så är jag värdelös på att få till snygga lussekatter…

DSC_0011

När bullarna fått svalna så är det bara att servera dem. Vill man förvara dem så kan man frysa in dem i en fryspåse och sen värma i mikro före servering. Så man kan baka dem redan nu och ha redo till jul!

DSC_0016

Klassiskt och gott, precis som julen brukar vara – i alla fall för mig eftersom julen är mer mat än något annat. Hur gör ni era lussebullar? Dela gärna med er av bilder för jag är säker på att era är snyggare. Hoppas det smakar!

DSC_0013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *