Recensioner, Skönhet

Zoirak – Sesame Oil Shampoo, Sesame Oil Conditioner och Natural Oil

En del av er kanske känner till Foki? Hon är en av Sveriges största bloggare. Jag har följt hennes resa sen 2010 och tycker den har varit intressant och spännande. I år har hon lanserat sitt skönhetsmärke Zoirak. I och med att jag har haft kontakt med henne ett bra tag fick jag erbjudandet av henne att testa hennes produkter innan lanseringen. Jag tackade ja och har nu testat hennes första produkter i en månad. Nu när hennes produkter finns på den svenska marknaden tänkte jag skriva en liten recension baserad på mina erfarenheter. Notera att jag har medeltjockt sydasiatiskt svart hår, extremt torr hårbotten som är känslig och har eksem samt slitet hår. Dessutom är mitt hår trassligt för det mesta.

Det första intrycket man får av Zoiraks produkter är att de är stilrena och riktade mot det lyxigare hållet. Jag skulle inte säga att flaskorna är de lyxigaste jag sett på marknaden eftersom jag tycker att serif-typsnitt ger ett rikare uttryck, men flaskorna är ändå väldigt fina och eleganta. Schampot har en pump, balsamet har en standard balsamkork och oljan har ett skruvlock.

dsc_0013

När jag började använda Zoiraks schampo hade jag redan lite eksem i hårbotten men schampot förvärrade inte situationen alls. Schampot luktar väldigt starkt av jasmin vilket jag tycker är trevligt men i början var jag lite orolig över min känslighet. Det blev dock inga problem eftersom min hårbotten tålde schampot. Jag är mitt uppe i en pågående eksembehandling just nu och schampot har funkat utmärkt i samband med detta. Däremot tycker jag att schampot kan lukta lite för mycket ibland, men resultatet är värt det. Håret luktar gott en hel dag och det blir rent utan att irritera hårbotten. Jag använde redan ett högkvalitativt schampo så för mig märkte jag ingen skillnad efter schampobytet, Men det betyder ju också att detta är ett bra schampo! Fast det jag använde tidigare är aningen billigare så det är svårt att överge det helt och hållet.

Min favoritprodukt i serien är Zoiraks balsam. Balsamet har just nu ett tillverkningsfel. Problemet ligger i flaskan enligt Zoirak. Balsamet är för trögt och man får trycka hårt för att få ut något. Jag har dock haft exakt samma problem med ett svensktillverkat balsam tidigare, så jag ser det här som ganska vanligt. Anledningen till att jag gillar Zoiraks balsam mest är för att det är den produkt som faktiskt visat sig ha en märkbar effekt på mitt hår. Efter första veckan märkte jag att håret inte trasslade sig lika ofta eller lika fort. Efter två veckor blev det väldigt lätt att borsta håret. Numera tar det inte en kvart att borsta håret varje morgon och kväll utan det går på en minut. För mig är detta en otrolig förbättring för jag har väldigt långt hår och vill inte vakna tidigare för att sköta om håret (men jag vill inte klippa mig heller).

Håroljan i Zoiraks serie har jag blandade reaktioner kring. Jag ser väldigt mycket potential i produkten men det finns även två aspekter som kan förbättras avsevärt. Enligt mig luktar produkten lite väl mycket som sesamolja. Visserligen är sesamfrön huvudingrediensen, men jag tycker det är en lite för nötig doft för hår. Den andra aspekten som kan förbättras är korken. Jag har aldrig stött på håroljor med skruvlock och nu vet jag varför. Skruvlocket medför att man måste vända på flaskan för att få ut önskad mängd. Detta bidrar till att man kan spilla eller få mer än nödvändigt. Jag tycker en pump hade varit ett mycket bättre alternativ.

För övrigt tycker jag även håroljans effekt är lite svår att tolka. När jag gnuggar in det i hårtopparna när håret är torrt blir mitt hår ganska tungt men jag känner ingen direkt förbättring. I sådana fall har jag bättre alternativ. Däremot började jag använda oljan i kombination med balsamet istället efter första veckan. Jag började massera in håroljan i håret i samband med balsamering i duschen i det våta håret. Detta visade en enorm skillnad och mitt hår har mer lyster nu och känns mer friskt. Dessutom minskade detta mina hudirritationer i hårbotten väldigt mycket. Så håroljan var riktigt bra i det blöta håret (som jag fick skölja ur sen), men inte den bästa oljan när jag tog det i torrt hår.

I helhet är jag väldigt nöjd med Zoiraks första produkter. Det finns givetvis saker som kan förbättras, men jag kommer ändå återkomma som Zoirak-kund. Dessutom måste man komma ihåg att detta är företagets första lansering, så det kommer nog finnas många fler och bättre produkter att se fram emot inom kort. I Sverige är eksem väldigt vanligt så jag hoppas sortimentet utökas för att inkludera oss atopiker mer direkt.

Sesame Oil Shampoo: 8/10

Sesame Oil Conditioner: 10/10

Natural Oil: 7,5/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *