En al forno är en italiensk ugnsrätt och kan innehålla vad som helst. Det är ungefär som en gratäng. En al forno jag tycker om väldigt mycket är potatis och svamp al forno. Det är ett utmärkt sätt att göra sig av med extra potatis och svamp vilket jag brukar ha i kylskåpet rätt ofta. Denna rätt är ett tillbehör men kan ätas som den är tillsammans med en fräsch sallad.
Ingredienser (4 portioner):
- 900 g potatis av valfri sort
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
- 3 msk olivolja
- 250 g champinjoner
- 4 ägg
- 20 g gräslök
- 250 g naturell keso
- 1 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisarna, lökarna och vitlöksklyftorna. Släng ner dem i en ugnsform. Ringla över 2 msk olivolja och salta och peppra efter smak. Massera in oljan och kryddorna så att ingen yta lämnas torr.
Ställ in formen i mitten av ugnen och rosta allt i 30 minuter.
Skär under tiden upp svamparna i stora bitar. Massera in 1 msk olivolja i dem.
Ta ut formen ur ugnen och lägg i svamparna på toppen. Grädda i ytterligare 10 minuter i mitten av ugnen.
Vispa äggen lätt. Finhacka gräslöken. Blanda ägg, keso och gräslök i en skål.
Ta ut formen ur ugnen och häll äggsmeten på toppen. Försök att sprida ut smeten jämnt.
Strö den rivna osten ovanpå och ställ in i ugnen i 15 – 20 minuter. Äggsmeten ska bli fast och osten ska bli gyllenbrun.
Sen är det bara att servera!
Jag brukar äta min tillsammans med en krispig majssallad.
Ostigt, gräddat och gott – hoppas det smakar!
Jag lagade detta i helgen blev super gått!
Vad kul att höra!