Jag har ätit rätt mycket japanskt på sistone så här kommer ett till recept från Japan. Oyakodon är en slags donburi, d.v.s. en skål med ris toppat med något trevligt. Just oyakodon brukar vara ris toppat med en slags omelett som innehåller kyckling. Jag använder Quorns filéer istället så att min blir ovo-vegetarisk. Denna rätt är väldigt enkel men ändå smakfylld. Jag använder en krydda i den som endast finns i utvalda kryddbutiker men man kan byta ut den lätt om man inte vill leta efter specialgrejer.
Ingredienser (2 portioner):
- 1,5 – 2 dl riskorn, gärna japanskt
- 4 tinade vegetariska filéer, skurna i tunna skivor
- 1 liten gul lök, strimlad
- 1 tsk mirin
- 2 msk sojasås
- 0,5 tsk agavesirap
- 5 ägg, vispade
- 1 salladslök, fint skivad
- 1 tsk shichimi togarashi eller chilipulver
Ånga riset enligt instruktioner och portionera det i två skålar.
Stek lök och filéskivor i lite olja i en stekpanna. Stek tills allt blir genomvarmt och får lite färg. Tillsätt därefter mirin, sojasås och agavesirap och rör om. Låt allt puttra i 3 minuter så att smaken absorberas i filéerna.
Häll därefter över äggblandningen och sprid ut den så jämnt som möjligt i hela stekpannan. Steg på svag värme tills omeletten stelnar.
För därefter omeletten över på riset. Om man vill få det riktigt snyggt ska man göra detta per portion så att man får en perfekt rund omelett men om man har bråttom kan man göra en stor och dela på den.
Toppa därefter med krydda och salladslök. Sen är det bara att hugga in!
Detta är redig japansk comfort food. Enkelt, smakrikt, umami och gott – hoppas det smakar!
Jag blir så glad då du bloggar ofta det är så många som minskat eller slutat att blogga och det är tråkigt.
Hej Cecilia! Vad kul att höra! Jag skriver ju främst recept, så om det finns nya idéer finns det fler inlägg.