Om man som liten varit på barnkalas så kan det vara möjligt att man ätit Dumlekakor. Så vitt jag vet så är de väldigt vanliga bland tilltugg på kalas, särskilt för barn. Men man behöver inte vara ung för att uppskatta dessa kakor. Jag tycker de är underbara. De har en härlig smak av choklad samtidigt som mitten av kakan är lite seg p.g.a. kolan som ligger där. Detta är något jag tycker man kan njuta av oavsett ålder. Så varför skriver jag detta? Jo, jag bakade en plåt av dem igår så idag blir det ett receptinlägg!
Ingredienser:
- 200 g rumsvarmt margarin (det ska vara mjukt)
- 1 dl socker
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 10 st Dumle
- 20 st Noblesseplattor av valfri smak
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sen ska margarinet och sockret blandas i en bunke. Det ska bli en slags krämig konsistens. Bästa resultat får man om man använder händerna men annars rekommenderar jag baksidan av en sked. Tänk på att socker kan kännas vasst då man knådar det.
Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål. Häll sedan över mjölblandningen till bunken som innehåller margarin. Knåda ihop till en fast deg. Ha tålamod för degen är lite smulig i början. Använd händerna.
Dela in degen i 4 bitar. De ska vara lika stora. Dela varje bit i fem bitar och rulla dem till bollar. Lägg varje boll i en muffinsform på en plåt. Det ska bli 20 stycken bollar.
Skär Dumlekolorna i halvor så att det blir 20 stycken bitar. Tryck ner en bit i varje degboll. Försök att få det centrerat. Det gör inget om degen spricker lite när du trycker då de sväller upp lite i ugnen.
Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna i 10 minuter, inte mer. De ska inte ändra färg. De kanske blir lite mer intensivare gul men de ska inte bli bruna för då är de brända. Så låt dig inte luras av utseendet.
När de är ute ur ugnen ska varje kaka täckas med en Noblesseplatta. Jag brukar trycka lite på plattan så att kakan blir lite mer vid av sig. Tänk på att vara snabb för det är meningen att de ska på medan kakorna är varma så att de smälter lite.
Låt kakorna svalna. Därefter ska de förvaras i kylskåp. Men ta ut dem ungefär en halvtimme innan de ska serveras för de ska inte heller vara iskalla när man äter dem. Dumlekolan i mitten smakar bäst då kakan är ljummen. Drick gärna något varmt till nu när vintern nalkas. Hoppas det blir gott!