Sommaren nalkas och då kan det vara uppiggande med rätter som påminner en om säsongen. Tyvärr är Växjö en väldigt regnig stad så det är inte så mycket sommar som upplevs här. Men det betyder ju inte att man inte kan ta sommaren till matbordet, eller hur? För mig är sommar grönt. Dessutom är det en årstid då kroppen behöver som mest vätska. Så vad vore bättre än en soppa i sommar? Jag som älskar soppor lagar en hel del av det nästan varje vecka. En av mina favoriter är broccoli- och blomkålssoppa. Det är en krämig och grön soppa som har en mild smak av örter så den är väldigt fräsch. Denna soppa passar givetvis till andra säsonger också, men för mig är den väldigt typisk sommaren.
Ingredienser (nästan 1 liter soppa, 4 portioner):
- 200 g blomkålsbuketter
- 200 g broccoli
- ½ liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 2 dl mjölk
- 1 buljongtärning
- 1 krm dragon
- 1 krm persilja
- 1 krm basilika
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm salt
- 1 krm malen muskotnöt
- 1 1/4 dl matgrädde
Börja med att slänga i blomkål, broccoli, lök och vitlök i en mixer. Om din mixer är lika dålig som min så ska vattnet tillsättas tillsammans med grönsakerna, annars ska vattnet ner senare tillsammans med mjölken (min mixer vill inte mosa något om det inte finns vätska i behållaren). Mixa allt till en slät blandning med några små smulaktiga bitar kvar av grönsakerna.
Värm mjölk, olja och buljongtärning i en kastrull. Rör om lite lätt så att buljongen löses upp. Om du inte tillsatte vatten i mixern ska den ner tillsammans med mjölken.
När det börjar ryka betyder det att allt är genomvarmt. Tillsätt då resten av ingredienserna i soppan, samt grönsaksmixen ur mixern. Rör om så att allt blandas ordentligt.
Låt soppan sjuda en stund så att den tjocknar lite lätt men inte för mycket. Sen är det bara att servera, gärna tillsammans med bröd till.
Hoppas ni gillar denna ljuvliga soppa minst lika mycket som jag gör. Det är en höjdare under sommaren!