Mat, Recept

Tofugryta med kokosmjölk

Tofu är en vegansk produkt gjord av sojabönor som är ett utav de mest flexibla substitut som finns. Man kan göra ostliknande produkter, glass, köttersättning, fiskpinnar utan fisk – listan är oändlig. Dessutom är tofu laktos- och glutenfritt. Man ska dock vara varsam då det finns vissa typer som faktiskt innehåller gluten, men de flesta är allergivänliga.

I och med den flexibla variationen är tofu något som äts flitigt i Asien. Därav förekommer det främst i maträtter som härstammar där, men man kan givetvis göra västerländska rätter av det också. Idag tänkte jag dela med mig av en gryta som smakar någorlunda thailändskt och innehåller kokosmjölk. Grytan är helt vegansk och är lämplig för alla. Den är väldigt enkel att göra och alla ingredienser hittas i de flesta matvarubutiker. Tofu säljs oftast i kyldisken.

Ingredienser:

 • 190 – 200 g tofu
 • 100 g blomkål
 • ½ hackad gul lök eller 1 msk lökpulver
 • 1 pressad vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver
 • 1 ½ dl majskorn
 • 100 g tärnad paprika
 • 400 ml kokosmjölk (en burk)
 • ½ tsk citronjuice eller saften från ½ lime
 • ½ tsk cayennepeppar
 • 1 krm spiskummin
 • 1 msk paprikapulver
 • ½ tsk malen ingefära
 • 2 krm koriander
 • ½ krm gurkmeja

Börja med att krama ur all vätska ur tofun. Ett problem många har är att tofun inte smakar något alls. Detta beror på att tofu oftast packas i vätska. Dessutom fungerar tofun som en svamp och när den redan är i vätska kan den inte absorbera smaker. Pressa därför tofun mot några pappershanddukar försiktigt så att så mycket vätska som möjligt försvinner utan att något går sönder. Detta hjälper tofun absorbera grytans smaker.

Tärna därefter tofun i bitar och stek i lite matfett tillsammans med lök och vitlök. Används pulvervarianter av lökarna ska de tillsättas senare tillsammans med vätskan. Är några av grönsakerna frysta så ska de ner i stekpannan tillsammans med tofun så de kan värmas ordentligt. Jag hade fryst blomkål. Notera att jag använt smaksatt tofu, därav de svarta sakerna på bild. Jag använde mig av tofu med sjögräs i.

DSC_0017

När tofun fått en stekyta och de frysta grönsakerna är genomvarma ska alla färska grönsaker tillsättas.

DSC_0018

Låt allt värmas ordentligt. Rör om då och då så inget fastnar. Ha gärna ett lock på stekpannan så att grönsakerna ångas samtidigt som de steks. Det ger ett härligt tuggmotstånd i grönsakerna.

När allt verkar klart, tillsätt kokosmjölk, citronjuice och alla kryddor. Notera att kryddorna kan bytas ut mot 2 msk röd currypasta. Men de kryddorna som jag listat är de som används i röd currypasta så det blir billigare om man blandar själv.

DSC_0019

Låt grytan puttra en stund. Är det för lite vätska kan den spädas ut med vatten, men inte för mycket för då försvinner kryddornas styrka. När grytan nått önskad konsistens så är den färdig.

Servera gärna med jasminris eller annat asiatiskt klibbigt ris. Hoppas ni uppskattar denna kanske lite annorlunda rätt. Tofu är något många är skeptiska till att prova, men de borde de inte vara då det är hundra procent vegetabiliskt och väldigt nyttigt! Smaklig måltid!

DSC_0020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *