Allmänt

Vilket kaffe är bäst?

Det var tyst här igår och det beror på att i lördags så stack jag och min käraste på en spontan utflykt till Helsingborg. Jag hade tröttnat lite på alla studier och ville komma bort en dag från det och ha kul så då blev det en av Sveriges vackraste städer helt enkelt. Dagen efter, alltså igår, hade jag världens träningsvärk från alla hundra trappsteg vi fick kliva över plus en liten förkylning så jag satte mig aldrig vid datorn för att skriva något. Men nu är jag lite piggare och kan gå igen, så idag blir det ett inlägg, men inget vanligt sådant. Nej idag är det ingen figur eller något recept. Det är kaffe!

Jag kallar mig själv för en konnässör i sammanhang som omfattar te. Men jag tycker ändå att jag kan vara petig med kaffe. Och det är jag nog eftersom jag ofta debatterar med vänner om vilket kaffe som är det bästa. De flesta restauranger och caféer serverar ju Löfbergs med undantag för de som har egna bönor. Men här hemma har jag provat alla sorter och det som smakar bäst för mig är nog Gevalias mellanrostade sorter. Jag brukar förvara mitt kaffe i en liten plåtburk vid min bryggare för den ser så fin ut, och ingen vet vilken typ jag har där i (men nu avslöjade jag det).

DSC_0001

Det finns en viss lätt syrlighet i Gevalias mellanrost som jag inte hittat i någon annan. Det betyder ju såklart inte att jag inte dricker andra sorter, men jag tycker att Gevalia helt enkelt omfamnar alla aromer i kaffe på bästa sätt. Dessutom förlorar deras koffeinfria variant inga smaker vilket många andra gör. Därav blir Gevalia ett självklart val för mig då jag försöker dra ner på mitt koffeinintag. Kaffe innehåller mindre koffein än te och jag dricker ju det senare som en galning…

Men en viss mängd koffein behöver vi då det är en substans som stimulerar nervsystemet, så man ska inte vara rädd för det; bara undvika att bli beroende (vilket jag är ändå).

En annan rolig grej jag märkt med Gevalia är att det är det enda kaffet som blir rätt med kaffemått. Har man en kaffemåttssked så blir kaffet perfekt med detta märke. Med t.ex. Zoégas får man fiffla lite med mängden för annars blir det för svagt kaffe. Så för nybörjare som är usla på att brygga så är detta ett utmärkt val!

DSC_0002

Jag gillar att dricka kaffe i kopp – vilket paketens anvisningar och bryggarens koppnummer är avsedda för, men en del gillar även mugg. Men jag tycker kaffe smakar bäst i kopp för det ser mer tilltalande ut då och estetik är viktigt för mig när det är jag själv som tillreder något!

Så ja, vad ska man säga? Jag orkar inte debattera mer, jag dricker allt, men får jag välja så är det Gevalia som gäller just för att de är mer aromatiska och för att deras kaffe smakar bäst när jag själv brygger!

DSC_0003

Kaffeservisen som syns på bild är tillverkad av Karlskrona Porslinsfabrik och är från 30-talet. Det är fältspatporslin så det är klassiskt och antikt. Notera att jag dricker kaffe svart; därför är sockerskålen endast rekvisita.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *