Desserter, Recept

Blåbärscheesecake

Om bara en dessert fick finnas kvar i världen så skulle mitt val vara cheesecake. Det är en sån härlig kaka som har den perfekta balansen mellan syrlighet och sötma. Dessutom kan man variera kakan på otroligt många sätt. Den kan frysas, gräddas och kylas. Det går att ha alla möjliga sorters frukter i kakan vilket gör varje variant till en unik sådan trots att basen är densamma. Jag har inte hunnit prova alla sorter som finns och det lär jag nog inte göra i och med att fantasin kan flöda långt och jag vill inte direkt rulla runt (inte än i alla fall). Men ibland kan man unna sig något gott. Häromdagen fick jag besök av min vänner, Irma och hennes pojkvän Herman, för att plugga tillsammans. Då ville jag passa på att fixa till en av mina favoritvarianter av kakan, nämligen blåbärscheesecake. Då den uppskattades tänkte jag dela med mig av mitt recept till mina läsare. Detta är en modifierad variant av ett recept jag hittade på Mitt Kök för länge sedan som jag skrev ner i mitt lilla receptblock.

Ingredienser:

 • 16 Digestivekex
 • ½ dl socker (till botten)
 • 130 g smält margarin
 • 4 ägg
 • 400 g färskost (ungefär 2 byttor)
 • 1 dl socker (till fyllning)
 • 1 tsk vaniljsocker (till fyllning)
 • 2 ½ dl blåbär (det går bra med både frysta och färska, men de frysta måste tina först)
 • 2 dl gräddfil
 • 1 ½ msk socker (till topping)
 • 1 ½ tsk vaniljsocker (till topping)
 • 1 dl färska blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj därefter en springform som är ungefär 25 cm i diameter. Tänk på att göra ett läcktest först för att se om den läcker. Detta görs enklast genom att sluta formen och fylla den med vatten. Om den läcker ska formen svepas i några rejäla lager aluminiumfolie. Min form läcker, så jag fick fixa till den.

Smula därefter alla kexen. Har man en bra matberedare kan man köra dem i den. Jag tog den manuella vägen och krossade kexen ett i taget med baksidan av en matsked. Blanda därefter smulorna med det smälta margarinet och sockret avsett för botten. Det ska bli en tjock och smulig deg. Tryck ut denna deg i botten av formen så jämt som det bara går. Återigen är baksidan av en sked riktigt bra för att plana ut. Grädda botten i ugnen i 15 minuter.

DSC_0005

Under tiden botten gräddas ska fyllningen förberedas. Vispa ihop ägg, färskost, socker och vaniljsocker till en tunn smet med hjälp av elvisp. När allt blandats ordentligt släng i blåbären och vänd smeten – vispa inte. När man vänder en smet så tar man en skopa ur botten och drar mot mitten ungefär.

DSC_0006

Häll denna smet i formen över botten och ställ in i ugnen på nedersta stället och grädda kakan i 35 minuter. Ta därefter ut kakan och låt den svalna i några minuter, ungefär 5.

Blanda gräddfil, socker och vaniljsocker i en liten skål tills sockrets löses upp. Bred på denna topping ovanpå kakan med hjälp av en slickepott. Försök att få det så jämt så möjligt. Ställ därefter in kakan i nedersta delen av ugnen igen i 5 minuter.

DSC_0007

DSC_0008

Ta därefter ut kakan och låt den svalna tills det går att ta på formen. Om aluminiumfolie använts runt formen kan den dras bort. Ställ därefter in kakan i kylskåpet i minst tre timmar så den får stelna ordentligt. Sen är det bara att garnera genom att slänga på lite färska blåbär på toppen.

DSC_0010

Servera kakan till någon varm dricka såsom kaffe eller svart te. Den bittra aromen från drycken balanserar ut sötman i kakan och det blir en magisk kombination.

DSC_0011

Hoppas ni älskar denna godbit! Notera att man kan göra den i en vanlig rund form också men då får den ligga kvar där eftersom cheesecake går sönder om man försöker stjälpa upp den.

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *