Mat, Recept

Blomkåls- och broccoligratäng

En klassiker i det svenska köket är blomkåls- och broccoligratäng. Jag som älskar smält ost tycker att gratänger är bland de läckraste rätterna som finns eftersom kombinationen av krämiga godbitar täckta av ost är rätt oslagbar. Just blomkål är en grönsak som är relativt billig då den är i säsong; detsamma kan sägas om broccoli, men lyckligtvis är de någorlunda lätta att få tag i vid andra tillfällen också då de är vanligt förekommande i frysdisken. Blomkåls- och broccoligratäng är en rätt jag absolut inte kan tröttna på; äter det minst en gång i månaden. Så idag blir det ett recept på min version av denna ljuvliga rätt.

 • Ingredienser
 • 250 g blomkål
 • 250 g broccoli
 • 25 g margarin
 • 2 msk mjöl
 • 5 dl mjölk
 • 1 buljongtärning
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 krm muskotnöt
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 msk lökpulver eller 1 liten hackad gul lök
 • ½ tsk persilja
 • 2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Placera grönsakerna i en form. Tänk på att det inte behövs precis 250 g av varje sort. Vill man så kan man variera så länge det är runt ett halvt kg grönsaker i formen.

DSC_0010

Smält margarinet i en kastrull. Släng i mjölet och vispa lite tills det blir en tjock blandning. Häll i halva mjölken och lägg i buljongtärningen.

DSC_0012

Vispa tills mjölken blivit varm och buljongtärningen lösts upp. Häll därefter i resten av mjölken, vitlöken, löken och kryddorna. Släng även i lite persilja och rör om tills såsen tjocknar lite som en vanlig sås. Det bästa är att låta såsen puttra under omrörning för då tjocknar den snabbt.

DSC_0013

När såsen är klar, häll den över grönsakerna i formen. Strö över riven ost och ställ därefter in formen i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Tiden kan variera men gratängen är klar när den fått lite färg. Jag gillar lite smått bränd ost och låter min gratäng stå ganska länge.

DSC_0014

Ta ut gratängen när den ser ut som du vill att den ska. Låt den svalna några minuter innan du serverar. Tänk på att ugnsbakade grönsaker som legat i vätska blir otroligt varma så ät varsamt.

DSC_0015

Servera gärna med klyftpotatis och något stekt till såsom en schnitzel eller sojafilé. Annars kan man äta den som den är för man får ju i sig rikligt med vitaminer av rätten. Hoppas ni gillar min variant!

DSC_0016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *