Något väldigt brittiskt är smörgåsar. Det är festligt, enkelt, lätt att ta med sig och mångsidigt eftersom fyllningen kan varieras. En av de festligare fyllningarna till smörgåsar är en traditionell brittisk äggsallad. Det är en otroligt enkel röra som man slänger ihop på ett par minuter. Jag fixade detta receptet inför nyårsafton förra året men hade helt och hållet glömt bort att dela med mig av det.
Ingredienser (räcker till 10 smörgåsar):
- 8 ägg
- 1 dl majonnäs
- 2 krm salt
- 3 krm svartpeppar
- Valfritt: 1 finhackad rödlök
Börja med att hårdkoka äggen. Det brukar räcka med 7 minuter i kokande vatten.
Skala äggen och skär dem i halvor. Separera äggula från äggvita. Mosa äggulorna och skär äggvitorna i mindre bitar. Blanda sedan allt i en skål.
Rör ned majonnäsen.
Sen är det bara att salta och peppra efter smak. Vill man ha den riktigt lyxig kan man röra ner lite finhackad rödlök också.
Servera salladen ljummen eller kall. Den är som godast i smörgåsar men fungerar alldeles utmärkt som ett tillbehör till andra rätter också.
Krämigt, enkelt, snabbt och gott – hoppas det smakar!
I finland säjer vi det till äggsmör
Jaha, det visste jag inte! Nu lärde jag mig något nytt!