Mat, Recept

Frittata

För ett par veckor sedan var min pappa på besök. Han försöker följa en LCHF-diet p.g.a. hälsoskäl så jag lagade en frittata åt honom. För er som inte känner till denna rätt så är det en italiensk omelett som är väldigt matig och mättande. Den är perfekt för den som vill äta mindre kolhydrater och är dessutom en riktigt smarrig rätt! Pappa uppskattade den så mycket att han tog med sig resterna hem. Det som är så bra med frittata är att man kan variera den väldigt lätt så om det finns något man inte tycker om kan man byta ut det mesta!

Ingredienser (4 portioner):

  • 4-5 små potatisar
  • 2 msk olja
  • 250 g champinjoner eller annan svamp
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1-2 dl hackad spenat (ungefär 10-15 frysta kulor)
  • 8 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost

Börja med att skala och koka potatisarna. De ska bli någorlunda mjuka men inte helt färdigkokta.

Finhacka löken och vitlöken. Skiva champinjonerna och tomaterna fint och stek dem med lökarna i lite olja så att de blir genomvarma och får lite färg.

Skölj de kokta potatisarna i kallt vatten. Skiva dem och stek dem så att de får lite färg också.

Sätt ugnen på 200 grader.

Sprid ut potatisskivorna i botten av en ugnsform. Toppa med de stekta grönsakerna.

Tina spenaten i mikron och sprid därefter ut den på grönsakerna.

Vispa ägg och mjölk ordentligt. Tillsätt salt och vispa lite till. Häll äggblandningen i ugnsformen på grönsakerna. Toppa med riven ost.

Grädda omeletten i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter. Frittatan är färdig när den ser fast ut. Man kan öppna luckan försiktigt och skaka lite lätt på formen och se om det skvalpar. Gör frittatan det är den inte färdig. Den ska vara fast som en ugnspannkaka och ha fina bruna partier.

När frittatan är färdig är det bara att servera den. Man kan servera den varm men den är minst lika god kall också så det är en perfekt picknickrätt.

Servera gärna frittatan tillsammans med en fräsch och krispig sallad.

Enkelt, mättande, smakfullt och gott – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Frittata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *