Mat, Recept

Stuvad kål

Detta receptet skulle jag egentligen dela med mig av förra året men jag hade glömt att rensa kameran i tid. I vilket fall som helst så har jag tänkt berätta för er hur jag stuvar kål. Jag älskar stuvningar. Allting blir godare och bättre när det är krämigt (nästan allt). Kål är såklart inget undantag! Stuvad kål är otroligt enkelt och billigt att göra. Det är supergott och är ett tillbehör som kan göra mig glad när jag är som mest ledsen. Rätten är så bra helt enkelt! Traditionellt gör man rätten med vitkål men jag använder spetskål eftersom det är mjukare. Man kan nog använda vilken kål man vill! Receptet är enkelt att veganisera så det passar alla.

Ingredienser (4 -5 portioner):

  • 1 spetskålhuvud
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 – 3 msk mjöl
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl mjölk eller havremjölk
  • Salt och peppar efter smak

Börja med att grovhacka spetskålen. Stek kålen i en gryta i smör. Rör om ofta så att inget bränns. Spetskålsbladen ska bli mjuka och lite glansiga.

Tillsätt vetemjöl och rör om. Häll därefter i mjölken och tillsätt buljong. Låt allt värmas upp på medelvärme och rör om tills buljongen löses upp. Sänk därefter värmen och sjud kålen tills stuvningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Sen är det bara att servera stuvningen! Jag brukar ha den tillsammans med kokt potatis och veganska köttbullar. Det blir alltid en fröjd för smaklökarna!

Krämigt, enkelt och så gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *