Mat, Recept

Mustig grönsakssås

Ibland köper jag mer grönsaker än jag behöver. Det händer väldigt sällan eftersom jag utgår från en veckomatsedel; men det blir fel uppskattat ibland när man tror att man inte har tillräckligt. För att rädda grönsakerna som blir över brukar jag försöka planera in veganska grönsaksrätter i slutet av veckan. Joe älskar pasta så idag tänkte jag dela med mig av ett recept han tycker om väldigt mycket, nämligen en mustig grönsakssås till pasta. Receptet kräver ingen matberedare men jag använder en för att spara tid.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 liten zucchini
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 medelstora morötter
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk ajvar, gärna stark
  • 1 burk krossade tomater
  • 65 g färsk babyspenat (1 påse)
  • Salt och peppar efter smak

Börja med att riva zucchini, vitlök, lök och morötter. Jag kör ner allt i matberedaren för att spara en kvart men det går lika bra att göra det för hand.

Stek de rivna grönsakerna i olivoljan. Fräs allt i några minuter tills allt blir glansigt och genomvarmt.

Tillsätt därefter resterande ingredienser och rör om ordentligt. Låt allt puttra i några minuter tills spenaten mjuknar.

Sen är det bara att servera såsen tillsammans med valfri pastasort. Man kan röra ner pastan direkt i såsen om man vill eller servera såsen ovanpå pastan.

Jag serverade min med lite riven vegansk parmesan ovanpå. Såsen är mustig, nyttig och väldigt smakrik. Det är ett perfekt sätt att rädda grönsaker på! Man kan såklart byta ut grönsakerna mot andra också. Tycker man inte om ajvar kan man krydda med annat.

Smakrikt, nyttigt, färgglatt och mustigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *