Desserter, Recept

Kärleksmums

Att konsumera fett kanske inte är det mest hälsosamma man kan göra i livet. Men det betyder inte att man inte kan unna sig något gott ibland. Denna helg får vi besök här hemma så vi har förberett några desserter som gästerna ska bjudas på. En av dem är den klassiska chokladkakan kärleksmums. Tänkte dela med mig av mitt recept som jag utgår ifrån då jag är medveten om att denna härliga bakelse är något de flesta uppskattar.

Ingredienser (kaka):

 • 250 g margarin
 • 5 dl socker
 • 5 ägg
 • 5 dl vetemjöl
 • 1,5 dl kakao
 • 3 tsk bakpulver
 • 2,5 tsk vaniljsocker
 • 2,5 dl mjölk

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Det är viktigt att ugnen är varm då smeten är färdig eftersom bakpulver kan reagera i rumstemperatur. Därefter ska margarinet smältas.

DSC_0004

När margarinet smält så ska det stå och svalna. Därefter ska äggen och sockret ner i en relativt stor skål.

DSC_0007

DSC_0008

 Vispa äggen och sockret poröst så att det blir en gul och klumpfri smet.

DSC_0012

Ta fram en ny skål och blanda alla torra ingredienser i den (vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver). Jag tycker att gaffelformade redskap är bäst för att röra om torra produkter. När allt är färdigblandat så hälls den torra blandningen ner i skålen med äggsmeten för att sedan röras om.

DSC_0025

Rör om så mycket du orkar. Ju mer omrört det är, desto smidig blir smeten att arbeta med. När du anser att det är omrört så ska det smälta margarinet i.

DSC_0026

Om du vill spara disk, släng då inte i kastrullen du smält margarin i ner i diskhon efter detta. Du behöver smälta margarin till glasyren! När margarinet är i smeten ska det röras om igen. Sist men inte minst så är det mjölk som ska i smeten.

DSC_0027

När mjölken är i så ska allt vispas eller röras om (vad du än föredrar så länge det funkar). När smeten är smidig och klumpfri så hälls den i en smord form, helst långpanna. Därefter är det bara att ställa in den i mitten av ugnen. Beroende på vilken ugn du har så kan det ta olika lång tid. För oss tog det en halvtimme för kakan att gräddas.

DSC_0033

Kontrollera om kakan är färdig genom att sticka en provnål i mitten av den. Sitter det smet på stickan när du drar ut den så ska den gräddas någon minut till. Ändra inte på temperaturen även om det är plågsamt att vänta. När kakan är färdig så ska den se ut ungefär som på bilden nedanför.

DSC_0035

En spricka i mitten tyder på att den definitivt är färdiggräddad. Tänk på att undvika för stora sprickor för då blir kakan torr och smulig vilket inte alls är roligt. När kakan är ute ur ugnen så ska den svalna. För att bevara fuktigheten och mjukheten i kakan så är det lämpligt att låta den svalna under en bakduk eller kökshandduk.

DSC_0036

Medan kakan svalnar så ska glasyren förberedas. Det är en ganska enkel process jämfört med bakningen.

Ingredienser (glasyr):

 • 100 g margarin
 • 5 dl florsocker
 • 3 msk kakao
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 0,5 dl kaffe
 • 1 – 2 dl kokosflingor till garnering

Börja med att smälta margarin igen. När det smält så är det bara att hälla i övriga ingredienser och blanda ihop allt.

DSC_0038

När glasyren är färdig är det bara att smeta ut den på kakan. Se till så att kakan verkligen svalnat. Om den är varm så finns det risk att glasyren rinner igenom om den är för tunn eller att den rinner av på kanterna. Om kakan sväller upp i mitten är det viktigt att glasyren läggs på långsamt. Men när glasyren väl är på så är det bara att strö kokosflingor över hela kakan. Därefter kan man enligt tradition skära upp den i fyrkantiga bitar.

DSC_0040

Sen är det bara att servera! Själv föredrar jag kärleksmums som har svalnat. Tycker inte den är lika god om man äter den någorlunda varm.

DSC_0043

Hoppas det smakar bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *