Desserter, Recept

Snabb croissant

Det finns många goda franska brödsorter. En av dem som är rätt populär är det som jag tänkt dela med mig av idag, nämligen croissant. Detta snäckformade bröd har blivit alltmer vanligt i Sverige. Det säljs i vilken livsmedelsbutik som helst och kan även finnas bland frukostalternativen på Pressbyrån. Jag tycker om att göra mina egna eftersom jag gillar dem varma. Det finns två varianter att välja mellan när man ska baka dessa. En långsam och förmodligen godare variant, och en snabb och billig. Idag hade jag bråttom så jag valde den snabba och billiga typen som förmodligen är den vanligare bland studenter.

Ingredienser:

  • Smördeg
  • Ägg
  • Socker
  • Salt

Det är en relativt kort lista så detta är ganska enkelt att förbereda. Till att börja med ska ugnen värmas upp till 225 grader. Därefter kan man välja vad man vill förbereda först: blandningen som behövs för att pensla eller själva bröden. Jag valde det föregående. Så blanda ägg, socker och salt i en skål.

DSC_0004

Vi använder örtsalt (om ni nu undrar varför saltet ser brunt ut på bilden). När blandningen är färdig kan man börja göra croissanterna eller vice versa. Börja med att skära ut kvadrater ur smördegsplattorna. Tänk på att smördegen bör tinas först eftersom den ska rullas senare.

DSC_0005

Man kan givetvis välja andra former, men vi utgick från denna då det blir enklare att forma brödet. Annars kan man välja att ha rektangulära bitar istället. Då får man även större croissanter. Väljer ni min metod så blir de små och fler! När ni har era kvadrater eller rektanglar så ska de skäras på diagonalen för att bilda trianglar.

DSC_0006

Därefter ska varje triangel rullas. Tänk på att rulla från den längsta sidan in mot spetsen, inte tvärtom. Om man vill kan man riva choklad på biten innan man rullar den för att få något sötare som kanske passar lämpligt som dessert. Fast vi gjorde dessa till frukost så vi struntade i det.

DSC_0007

Om man rullat dem rätt så ska spetsen på triangeln ligga ytterst på rullen. De ska se ut något som på bilden nedan. Har man en större triangel blir mitten tjockare.

DSC_0009

När alla croissanter är formade så ska de penslas med blandningen som gjordes i början. Ju mer du penslar, desto brunare blir de när de gräddas. Så tänk på att pensla utefter hur ytlig du är!

DSC_0010

Sen är det bara att grädda dem i mitten av ugnen tills de blir bruna. Det brukar ta ungefär tio minuter. Därefter är det bara att servera. Vi åt dem med smör och hemmagjord apelsinmarmelad, men de är lika goda att äta som de är när de är nybakade. Hoppas det smakar bra!

DSC_0011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *