Det finns nog inget som lockar mig via lukt så väl som nybakat bröd gör. Den doften är gudomlig och helt oemotståndlig. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept till en variant av morotsbröd som jag gillar att baka. Det är ett nyttigare och mer matigt bröd som passar perfekt till varje mål. Själv så tror jag att det är omöjligt att tröttna på detta bröd fast jag ätit det så många gånger.
Ingredienser:
- 50 g margarin
- 3 dl mjölk
- 2 dl turkisk yoghurt (annan yoghurt funkar lika bra)
- Salt
- Timjan
- 2 stora rivna morötter
- 50 g jäst
- 3 dl havregryn
- 5 dl vetemjöl + eventuellt mer
- Solrosfrön
Börja med att smälta margarinet. Medan det smälter kan det vara bra att skala och riva morötterna. Jag använde två stora morötter men i slutändan ska det vara ungefär tre knytnävar riven morot.
När margarinet smält så ska mjölk och yoghurt blandas tillsammans med det smälta matfettet.
Låt blandningen svalna lite. Det ska vara fingervarmt ungefär. Under tiden ska jästen smulas ned i en stor bunke eller skål. När det har gjorts, ska den fingervarma vätskan ner i jästen. Därefter ska allt röras om tills smeten är klumpfri och jästen helt enkelt löst upp sig.
Därefter ska timjan, salt och morötterna i. Jag har inte angivit några exakta mått på varken saltet eller örten. Detta för att du själv kan välja hur starkt eller milt brödet ska vara. Jag har aldrig provat att baka detta bröd med färsk hackad timjan, men det ska säkert fungera lika bra, om inte bättre. Men jag använde mig utav den torra varianten som finns på kryddhyllan.
Rör om i smeten. Därefter ska havregryn och vetemjöl tillsättas. Jag brukar blanda i havregryn först och sen röra om innan vetemjölet förs i. Detta underlättar omrörning, samt mjukar upp havregrynen lite.
Nu är degen förmodligen rätt kladdig. Det är därför jag skrivit att det eventuellt behöver tillkomma lite mer vetemjöl. Tillsätt mjöl tills degen blir en deg, d.v.s. att den släpper från bunken utan att fastna.
Knåda degen rejält tills den blir gul och fin. Därefter ska den jäsa under bakduk i ungefär 45 minuter. Det är precis lagom tid för att kolla på något avsnitt av någon TV-serie! Skämt åsido, när degen jäst klart så ska den formas till bullar och läggas på en plåt med bakplåtspapper. Sätt även ugnen på 225 grader. Låt bullarna stå och jäsa utan bakduk medan ugnen blir uppvärmd.
Det tar ungefär en kvart för ugnen att värmas upp till den temperaturen. Innan bullarna åker in i ugnen kan det vara bra att pensla dem. Man kan välja olika saker att pensla med. För glansigt bröd kan man använda sig av den traditionella metoden – ägg. Men jag gillar lantbröd mer som har en lite hårdare yta med saftigt innehåll så jag använde mig av flytande margarin. Därefter tryckte jag ner solrosfrön i de yttre delarna av bröden. Tänk på att se till så de fäster för när brödet väl är gräddat så kan de falla av väldigt lätt. Man kan även blanda fröna in i degen i tidigare steg för att undvika detta, samt för mer frön.
Bröden är klara när de börjar bli bruna. Det tar ungefär en kvart till tjugo minuter för dem att gräddas. När de är klara ska de svalna en stund. För att bevara saftigheten är det bra att täcka över bröden med något, t.ex. en bakduk.
Därefter är det bara att servera denna höjdare. Själv åt jag dem med mild herrgårdsost, avokado, keso och vegetarisk pepperoni. Denna pepperoni som jag har på bilden nedanför är något jag vill tipsa alla vegetarianer om. Det är en helt vegetariskt (även lämplig för veganer) kryddig korv som är ofantligt god. Den är tillverkad av det nya märket “Astrid och Aporna”. Än så länge har jag bara hittat denna läckerbit på City Gross, men förhoppningsvis så kommer märket att vara mer tillgängligt då det har störst utbud i hela Sverige på vegetarisk köttersättning.
Hoppas det smakar bra!