Mat, Recept

Risblandning med inspiration från Toscana

Ris är en ganska vanlig basingrediens i de flesta rätter, eller rättare sagt, det är det vanligaste tillbehöret till alla världens grytor. Fast egentligen så är ju ris rätt tråkigt; det tycker jag i alla fall. Så för att ändra på det brukar jag ibland fixa till någon slags rätt där riset är poängen med rätten. Det finns ett flertal populära risrätter. Den vanligaste är nog friterat ris då det förekommer på de flesta asiatiska menyer. Jag brukar laga det då och då men idag använde jag mig av det toscanska köket.

Detta är givetvis ingen toscansk rätt. Jag har bara funnit inspiration till den därifrån. Det som kännetecknar toscansk mat generellt sett är oftast de örter och grönsaker man har i maten. Zucchini, tomat, kål och basilika är de vanligaste ingredienserna. Och jag har använt en del av dem i dagens risblandning som är en mild och färgstark sådan som man kan äta med vad som helst. Vi hade några vegetariska nuggets i frysen som vi ville bli av med så jag passade på att göra denna risblandning att äta dem till.

Ingredienser:

  • Ris (helst parboiled)
  • Tomat eller körsbärstomater
  • Zucchini
  • Grönsaksbuljong
  • Gurkmeja
  • Chili (frukt eller peppar)
  • Persilja (torr eller färsk)
  • Lök (färsk eller pulver)

Denna risblandning kräver stekning och tålamod. Och med tålamod så menar jag att man bör stanna i köket för grönsaker bränns lätt i stekpanna. Börja med att skölja och skära zucchini i bitar. Börja steka dessa bitar samtidigt som riset kokas upp. Under tiden ska tomaterna skäras i bitar. När zucchinin är halvt genomstekt (blir mjukare), lägg till tomater i stekpannan och stek dessa. Tänk på att grönsaker ska stekas på låg värme.

DSC_0003

När riset är färdigkokt, ha lite vatten kvar att använda till stekningen eftersom buljong ska i. Vi använder buljong i pulverform som är enklare att hantera; därför behövs knappast något vatten för oss.

DSC_0004

För de som gillar lök så bör löken stekas med de övriga grönsakerna. Den ska i så fall i samtidigt som tomaterna. Själv är jag inte så förtjust i konsistensen av lök och föredrar därför pulverform. Samma gäller chili (färsk variant ska i samtidigt som tomaterna). Man kan använda en chilifrukt eller chilipulver. Jag tycker pulverformen är mildare och enklare att tillaga och håller mig därför till den. På bilden nedan syns vad jag använt.

DSC_0005

När riset är klart ska det ner i grönsaksblandningen. Tillsätt kryddor, persilja och buljong. Sen är det bara att röra om ordentligt. För en mer gulare färg, tillsätt extra mycket gurkmeja. Det är en krydda som inte smakar mycket men ger ordentligt med färg.

DSC_0006

När det är blandat och klart och vattnet stekts bort (se till så att det inte bränns), så är det bara att servera. Hoppas det smakar bra!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *