Mat, Recept

Orientalisk pastasås

Pasta är billigt och enkelt att förbereda. När tentor alltid ligger hack i häl så vill man gärna fokusera på dem och därför blir simpel mat ett måste. Jag brukar ofta servera pasta med en enkel sås till vid sådana tillfällen. Pastasåser är i princip en krämig blandning av kryddor och vätska med några grönsaker i. En av de pastasåser jag tänkt dela med mig av idag är en orientalisk sådan som jag kommit på själv med hjälp av inspiration från det italienska köket. Så man kan säga att det är en kulinarisk kulturkrock!

Ingredienser:

  • Pasta av valfri sort
  • Kryddor (se bild)
  • Buljong
  • Spenat
  • Quorn bitar (för er som äter kött så är kyckling ett passande alternativ)
  • Matgrädde eller liknande (fungerar också med mjölk och redning)

Jag använder fryst bladspenat och börjar därför med att steka den tillsammans med mina quorn bitar så att de blir lagom varma.

DSC_0001

Tänk på att sänka värmen när de börjar fräsa till. Annars kan vattnet som bildas när isen smälter skvätta åt alla håll och det är inte så trevligt att få sådant på sig. Men när all is är borta och innehållet i stekpannan är genomstekt så ska grädden tillsättas. Vi använder oss utav Mildas Mat Extra som är en lättare variant så man slipper allt fett som kommer med grädde. Den är lika fyllig som vispgrädde men har ett lågt fetthalt som kan jämföras med röd standardmjölk.

DSC_0002

Lägg i buljong tillsammans med vätskan och rör om tills buljongen blandats i helt och hållet. Därefter ska kryddor i. Om man vill ha en annan smak på sin pastasås än just orientalisk så kan man i princip blanda i vad som helst. Grunden till en pastasås är grädde och kryddor så blanda i vad du vill. Men om du nu vill prova min orientaliska blandning så använd kryddorna jag använt som syns på bilden nedan. Mängden är helt enkelt bestämd utefter hur starkt du vill att det ska smaka. Jag har använt mig utav persilja, cayennepeppar, lökpulver, chilipulver, gurkmeja och curry.

DSC_0003

Tänk på att ju mer gurkmeja du har i, desto gulare blir såsen. Fast det påverkar inte smaken så värst mycket. De kryddor som är smaksättare här är curry och sen pepparkryddorna. När alla kryddor tillsats, så är det bara att blanda och låta såsen puttra en kort stund. Glöm inte att förbereda pasta att ha till. Ett tips är att börja koka pastan samtidigt som du börjar med såsen.

DSC_0004

När allt är klart så är det bara att servera. Tänk på att detta bara är en variant och att man kan byta ut grönsakerna samt kryddor mot andra och få en annan sorts sås. Ibland brukar jag lägga till tomatpuré och då blir det en krämig tomatsås. Man kan även ha i riven ost för att få till en mer italiensk smak. Men hur som helst, idag var det en orientalisk sås. Hoppas det smakar bra!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *