Mat, Recept

Makizushi

Sist jag skrev om lyxig mat så var det Shepherd’s pie. Denna gång har jag lyft på lyxnivån ett snäpp högre och valsat in på gourmetmat. Sushi är en traditionell japansk rätt som spridits runt jordklotet väldigt flitigt. Det är en väldigt ståtlig rätt som ser vacker ut på tallrikar men den är tråkigt nog, väldigt dyr. Detta beror främst på att processen bakom framställningen är väldigt krånglig, dessutom är fisk generellt rätt dyrt. Fast vi är vegetarianer och därför blir sushi billigare för oss. Igår firade jag och min pojkvän 17 månader tillsammans så vi valde att celebrera det med hemlagad sushi. Det finns såklart massa olika typer av sushi men vi valde att göra makizushi som är den allra vanligaste varianten. Det är den s.k. “rullade” varianten där man har ingredienserna och riset inlindat i nori, rostat sjögräs. Detta är en relativt dyr maträtt men om man gör den själv är den definitivt billigare än i restaurang.

Ingredienser (ungefär 4 rullar):

  • 250 g sushiris
  • 2 msk risvinsvinäger
  • 2 msk socker
  • 4 nori ark
  • Spenat
  • Svartpeppar
  • Vitlökspulver
  • Soja
  • Gröna bönor
  • Avokado

Det kan vara intressant att veta att märket Blue Dragon säljer de flesta ingredienser som är basgrundande för sushi. Vi använder oss utav deras risvinsvinäger och ris.

DSC_0001

Börja med att skölja riset i kallt vatten och sen täcka över det. Låt riset stå i ungefär tjugo minuter. Det ska vara kallt vatten hela tiden!

DSC_0002

När det gått tjugo minuter ska riset silas av och sen läggas i en kastrull. Täck riset med 4 dl vatten och låt det koka upp. Så fort det börjar koka, stäng av värmen, sätt lock på kastrullen och låt riset svälla i tio minuter, fortfarande på plattan.

DSC_0003

När det gått tio minuter ska vattnet vara helt absorberat. Finns det vatten kvar så ska riset stå kvar en liten stund till. Därefter ska det ställas undan för att svalna. När det har gjorts så ska två matskedar risvinsvinäger och två matskedar socker blandas i en skål. Detta är en blandning som luktar rätt starkt så ha inte ansiktet för nära!

DSC_0004

Häll i denna blandning i riset och rör om. Riset ska fortfarande svalna. Det ska vara så svalt som möjligt för senare processer.

DSC_0005

Medan riset svalnar är det lämpligt att förbereda innehållet som man vill ha i sina rullar. Vi valde att ha helt grön fyllning. Man kan givetvis ha allt möjligt i. Vi började med gröna bönor. Eftersom de var frysta så tinade vi upp dem i mikrovågsugn. Mer än så behöver man inte göra med dem om man nu inte vill ha annorlunda smak på dem.

DSC_0006

Den andra fyllningsingrediensen är en av mina favoriter, nämligen avokado. Allt man behöver göra är att skära upp avokadon i tunna skivor. Enklaste sättet att gå tillväga är att skära avokadon i mitten, runt kärnan. Sen är det bara att dra av skalet och kärnan och sedan skära de två halvorna i skivor. Om det är svårt att dra loss skalet så är avokadon inte mogen nog.

DSC_0007

Den sista fyllningen vi använde är en riktig höjdare. Det är spenat som steks i soja. Krydda lite lätt med vitlökspulver och svartpeppar.

DSC_0008

När fyllningarna är förberedda och riset svalnat så är det dags att göra själva makizushi rullen. Enklaste sättet är att använda en bambumatta som brukar finnas att köpa bland sushitillbehör i vanliga livsmedelsbutiker. Annars funkar en kökshandduk lika bra. Lägg ut ett noriark med den blanka sidan nedåt på bambumattan.

DSC_0009

Klicka ut en klump ris i mitten av arket och bred ut det så att det täcker så mycket som möjligt. Lämna dock en bit tom (i den längden du ska rulla mot). Tänk på att inte ha för tjockt lager av ris för det blir rätt mycket sen när man rullar ihop det hela.

DSC_0010

Placera sedan fyllningen i mitten av riset. Det spelar ingen roll hur man lägger ut det så länge det hamnar i mitten.

DSC_0012

Doppa ett finger i vatten och dra det längs den kant av noriarket som inte har ris på sig. Det ska vara fuktigt för annars försluts inte rullen och risken finns att den öppnas upp. Rulla sedan ihop rullen med hjälp av underlaget. Ta först den halvan som är helt täckt och rulla in den mot mitten. Sen tar du den andra sidan (den du fuktade) och rulla in mot mitten. Pressa lite lätt för att få den form du vill ha, men pressa inte för hårt för då kan innehåll flyga ut ur ändarna.

DSC_0013

Flytta försiktigt rullen över till en skärbräda av något slag och skär upp rullen i skivor. Tänk på att kniven bör vara vass, annars kan rullen förstöras. Tryckt inte för hårt på rullen. Oftast brukar ändbitarna bli lite mindre fina, så vi äter upp dem innan vi serverar.

DSC_0014

Traditionella sättet att äta sushi på är att servera det med inlagd ingefära, wasabi och sojasås. Hoppas det smakar!

DSC_0015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *