Desserter, Recept

Macarons

Macarons är de där små franska bakverken som är så otroligt dyra. En brukar kosta runt en tjugolapp fast de bara varar några sekunder. Men faktum är att de är värda det priset då de är extremt svåra att baka. Det är rätt mycket man måste hålla reda på och vara medveten om innan man bakar dessa. Man bör veta hur ens ugn fungerar, hur snabbt man kan äta upp dessa bakverk då de inte håller så länge m.m.

Men jag har erfarenhet med dessa bakverk och jag kan lova att första gången gick det helt åt skogen. Fast efter ett par försök så blev de bättre och idag skulle jag våga bjuda på dem. Så jag bestämde mig för att dela med mig av mitt recept. Jag gjorde två olika satser, ena är hallon och den andra är choklad. Mina hallonmacarons är gula eftersom den röda hushållsfärgen inte är vegetarisk. Men man ska egentligen ha en röd hushållsfärg.

Ingredienser:

Grundrecept (x 2, eftersom vi gjorde två smaker):

 • 4 äggvitor
 • ½ dl strösocker
 • 150 g malen mandel eller mandelmjöl
 • 4 dl florsocker

Smörkräm (x 2):

 • 100 g rumstempererat smör
 • 1 ½ dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 äggula

Smaksättning (choklad):

 • 2 tsk kakao (till grundreceptet)
 • 1 msk kakao (till smörkrämen)
 • 2 msk Nutella (till smörkrämen)

Smaksättning (hallon):

 • Hushållsfärg (helst röd – till smörkrämen och till grundreceptet)
 • 2 msk hallonsylt (till smörkrämen)

Börja med att separera äggulor från äggvitor. Det kan vara svårt men det finns många olika knep. Ett trick som jag tycker om är flaskmetoden. Knäck ett ägg och häll det i en skål. Se till så att äggulan är hel. Ta sedan en ren och tom PET-flaska och kläm på den. Håll öppningen av flaskan över äggulan och sluta klämma. Äggulan “sugs” in i flaskan. Sen är det bara att trycka ut den i en annan skål.

DSC_0031

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna i en bunke. Tänk på att om du gör två smaker så ska allt göras två gånger i separata skålar. Tillsätt därefter strösocker. Smeten ska likna en marängsmet så därför är elvisp det bästa verktyget. Det går dock att vispa för hand men det blir jobbigt då.

DSC_0033

Mät upp malen mandel. Det ska vara 150 g per sats (smak). Tänk på att skala mandlarna först om de har skal kvar (om du nu vill göra eget mandelmjöl). I vissa butiker finns mandelmjöl bland baktillbehör så för de som vill så finns det alternativet.

DSC_0034

Tillsätt mjölet som uppmätts och florsocker till smeten. Rör ihop till en tjock smet. När smeten är färdig så ska smaktillsatsen i. Om du vill ha chokladsmak så ska du lägga till 2 tsk kakao i smeten. Hallonsmak kräver inget mer än lite hushållsfärg (vanligtvis röd). Den röda färgen är inte vegetarisk, därför valde vi gul.

DSC_0035

Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Det ska vara små runda plattor, ungefär lika stora som femmor. När detta är gjort så ska smetkakorna ställas undan i ungefär en kvart. Detta är nödvändigt för annars spricker kakorna i ugnen.

DSC_0038

Medan kakorna vilar på plåten så ska smörkrämen förberedas. Se till så att smöret är rumstempererat. Annars blir det svårt att bearbeta det. Blanda ihop det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker. Det ska vara en vit och pösig kräm.

DSC_0036

Tillsätt därefter äggulan och smaksättningen. För hallonsmak ska det vara hushållsfärg och hallonsylt. För chokladsmak ska det vara kakao och Nutella. Rör om ordentligt så det blandas väl. Det ska vara en krämig blandning som man ska kunna bre på kakorna.

DSC_0037

När kakorna fått stå i en kvart ska de in i ugnen. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i ungefär lite mindre än en kvart, men håll vakt och koll redan efter tio minuter för de ska inte brännas. Kakorna ska vara lite halvt mjuka i mitten. När kakorna är klara är det bara att låta dem svalna. Sedan ska smörkrämen på. Bre endast ut smörkräm på hälften av kakorna. Den andra hälften ska användas som lock. Sen är det bara att servera! Överblivna kakor ska förvaras i kylskåp och konsumeras rätt fort (senast inom en vecka). Hoppas det smakar!

DSC_0039

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *