Drycker, Recensioner

Lipton – white tea: Pomegranate

De flesta som är någorlunda insatta i fika vet nog att te kommer i ett flertal “färger”. Men oftast talas det endast om grönt eller svart. Te finns faktiskt i fler färger. Dagens inlägg handlar om ett vitt sådant, från Lipton, med smak av granatäpple.

Vitt te är det första man skördar i en teodling. Det är alltså blad som inte fått någon behandling alls innan torkning. Grönt te å andra sidan brukar ångas. Svart te rostas och ångas. Med andra ord är vitt te obehandlat te. (All te är i princip vitt från början före behandling).

Det trevliga med Lipton är att deras teförpackningar oftast är i den färg som teet har, vilket är plus för mig.

DSC_0001

Teet kommer i pyramidpåsar, vilket för mig är rätt skönt för smaken sprids mycket bättre med sådana påsar. Och just smaken är väldigt speciell i detta fall. Vitt te är ju oftast det bittraste som finns då det är så obehandlat som möjligt. Men just denna variant är väldigt len och mild. Det kan bero på att Lipton valt att addera något annat i tepåsen som dominerar bitterheten i teet. Men för mig spelar det inget roll om teet är bittert eller inte. Dessutom ser teet inte så vitt ut som andra vita teer jag druckit, vilket kan bero på frukttillsatsen.

DSC_0002

Granatäpple är en frukt jag tycker om. Och därför är detta te riktigt gott. Det verkar som att teet inte är bittert för granatäpple är huvudsmaken. Det är absolut inte lika milt som svart te, för det är fortfarande vitt, men det är väldigt fruktigt. Det är inte direkt en svag smak av frukt heller utan man skulle nästan kunna tro att någon blandat fruktjuice i teet. En syrlig smak av granatäpple finns i varje klunk samtidigt som man känner av det vita teet i bakgrunden. För mig är detta verkligen en fantastisk investering men jag tror inte detta är lämpligt för alla tedrickare. Vill man prova något nytt så tycker jag detta är värt ett försök. Men för de som gillar söta sorter så är detta inget man bör köpa. Vitt te fungerar inte bra med socker alls, inte ens honung. Så man måste tycka om lite mer mustiga smaker för att trivas med detta. Men är man en van tedrickare som gillar att prova nytt, eller om man redan tycker om bitter te (exempelvis grönt), så ska man definitivt köpa ett paket av detta te. Det är supergott och känns lämpligt för alla årstider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *