Allmänt, Tips

Silverputs

De som gillar att samla på antika saker är nog välbekanta med materialet nysilver. Det förekommer väldigt ofta i hushållsmanicker såsom bestick eller tänger. Då jag gillar att samla på vackra redskap och porslin för att få fina och intressanta bilder brukar jag spendera en kort stund på Tradera varje kväll. Nyligen införskaffades sju stycken tänger för kakor, socker och liknande. De var givetvis gjorda i nysilver och var helt svarta då de var begagnade. Nysilver är ett material som är benäget att få svarta beläggningar vid bruk. Många använder silverputs vilket hjälper, men det är viktigt att veta att den puts man köper i butik är cancerframkallande då det är starka kemikalier man handskas med. Men jag har en lösning på detta. Eller, det är inte min lösning utan detta var något min kemilärare från Erik Dahlbergsgymnasiet – Elisabeth – visade mig under en lektion. Man kan med enkel kemi putsa silver hemma med vanliga produkter, helt fritt från kemikalier. Och det kostar max 16 kr. Allt som behövs är aluminiumfolie och något med karbonater såsom bakpulver eller bikarbonat.

Klä något stort i aluminiumfolie så som en form. Har man en aluminiumkastrull fungerar det lika bra. Strö lite bikarbonat på folien.

DSC_0032

Lägg alla saker som ska putsas i formen och strö ytterligare lite bikarbonat på dem. Se till så att allt rör vid folien. Det är viktigt för att dem kemiska reaktionen ska gå igenom!

DSC_0033

Fyll formen med kokande vatten så att allt nysilver täcks. Det kommer bubbla kraftigt i några sekunder eftersom kolsyra bildas.

DSC_0034

Låt detta stå tills vattnet svalnat till en temperatur som fingrarna tål. Folien ska bli svartfärgad eftersom det sker en redox-reaktion. Detta medför att inget silver förstörs!

DSC_0035

När vattnet svalnat kommer inget mer hända så då är det bara att plocka upp allt och skölja av. Sitter lite beläggningar kvar så är det bara att repetera processen. Det brukar inte ta mer än tre försök. I mitt fall gick det på första men det var för att jag inte snålade med bikarbonaten. Ett tips är att köpa Eldorados bikarbonat på Willys för 10 kr. Det är billigt och bra för sådana här saker.

DSC_0042

Torka av allt med en kökshandduk för man vill inte att silvret ska vara blött. Då riskerar man att få nya beläggningar. Det tar givetvis lång tid men det händer. Sen är det bara att använda silvret då det är så gott som nytt! Visst är detta bättre än silverputs? Och det är inte ens cancerframkallande!

DSC_0043

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *