Drycker, Recept

Chai latte

Jag skriver väldigt ofta om te då det är något jag dricker varje dag. Men hittills har alla inläggen handlat om te som köpts i butik. Idag är det ett nytt inlägg om te, men detta är väldigt unikt eftersom det faktiskt är ett recept. Du läste rätt – idag ska jag dela med mig av ett recept på te för jag råkar faktiskt göra eget te lite då och då när tiden finns. Det kan vara allt ifrån te med smak av blommor till kryddstarka sorter. Dagens inlägg handlar om ett indiskt te som de flesta känner till – chai. Chai är ett kryddigt te som innehåller kanel, kardemumma och ingefära. Det brukar oftast innehålla mjölk, vilket är anledningen till att drycken i västerländska caféer kallas chai latte.

Ingredienser:

  • 4 msk svarta teblad, t.ex. ceylon eller assam
  • 1 kanelstång
  • 5 kardemummakärnor
  • 1 krm ingefära eller 2 cm färsk ingefära
  • 2 portioner tevatten
  • 1 ½ dl mjölk

Det finns två metoder för att fixa till detta te. Antingen häller man upp alla ingredienser i en kastrull och låter det koka upp. Annars lägger man kryddorna i en tesil (bryt ner kanelstången i mindre bitar som är stora nog att inte åka igenom silen), och häller kokande vatten över. Jag har en tekanna med inbyggd sil och använde därför den senare metoden.

DSC_0014

Låt kryddorna ligga och dra i minst fem minuter – detta gäller för båda metoder. Kom bara ihåg att vattnet ska vara kokande. Notera att på bilden nedanför har jag endast ställt tekannan på spisplattan för att det passade mig bra. Värm aldrig en tekanna i porslin på spisen!

DSC_0015

Häll sedan upp teet i en mugg. Chai ska drickas i mugg och inte kopp. Tänk på att lämna lite plats åt mjölken. Har man kokat te i kastrull ska teet silas innan det hälls upp så att man inte får massa bitar som flyter runt i drycken.

DSC_0016

Värm mjölken eftersom kall mjölk inte skummas lika bra som varm sådan. Skumma sedan den varma mjölken tills det knappt finns någon mjölk kvar i rinnande form. Jag tycker IKEAs mjölkskummare är underbar för sånt här för den kostar bara 9 kr! Tänk på att mjölken inte behöver vara supervarm. Det räcker med att den värms i mikron i 20 sekunder. Notera att ju fetare mjölken är, desto kallare kan den vara då den skummas. Då vi dricker mellanmjölk fick vi värma en halv minut men med fetare mjölk eller kaffegrädde räcker det men kanske 5 sekunder, om ens det.

DSC_0017

Häll på den skummade mjölken på teet. Sen är det bara att njuta av en kopp chai latte. Tycker man att det är för mycket mjölk är det bara att minska mängden till nästa gång. Smakar det för starkt kan man låta kryddorna dra en kortare tid. Hoppas ni gillar detta recept! Det blir cafékänsla varje gång fast man är hemma!

DSC_0018

Tekannan tillhör serien “La Porcellana Bianca” och finns att köpa i många engelska butiker; det är en designervara. Mjölkkannan kommer från ICA Hemma och finns även på ICA Maxi. Muggen kommer från en tebutik men är av märket “Cha Cult” och tillhör deras “Dodo”-serie. Muggen är av tyskt märke och är därför ganska billig men ändå en samlarvara så man får vara kvick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *