Mat, Recept

Baguetter

Jag har aldrig stött på någon som inte gillat baguetter och tror därför att man måste vara sinnessjuk för att ogilla dem. Dessa bröd har ursprung i det franska köket och är luftiga och mjuka med en krispig yta. Detta beror på att de inte knådas efter jäsning. Man kan göra dem med andra sorters mjöl om man vill och de passar till alla dagens mål. Man kan ha dem till frukost, lunch, mellanmål och även middag så länge man har något passande till. Jag kan inte få nog av baguetter för de är så goda. Men jag vill dock påpeka att de ändå inte är något jag gör ofta då jag försöker undvika bröd rätt mycket. Men ibland är det gott, för så nyttig är jag inte!

Ingredienser:

  • 25 g jäst (½ paket)
  • 5 dl vatten
  • ½ msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 12 dl mjöl (går även bra med fullkornsmjöl eller grahamsmjöl; alternativt blanda)

Börja med att smula jästen i en stor bunke. Tillsätt sedan vatten men tänk på att det ska vara fingervarmt för annars löses inte jästen upp. Rör sedan om tills all jäst har lösts upp och smeten är klumpfri. Tillsätt sedan salt och olja.

DSC_0001

Häll i det mesta av mjölet men knåda lite emellan så att du inte har i för mycket. Det kan behövas mer eller mindre än vad som står bland ingredienserna eftersom det beror på kvalitén på mjölet. Knåda ihop allt till en smidig deg som lossar från kanterna av bunken. Låt det sedan jäsa i en timme under en bakduk.

DSC_0002

Ta upp den jästa degen på ett mjölat bakbord. Knåda den inte! Dela degen i mindre bitar; varje bit är en baguette. Jag gjorde fyra stora men man kan göra mindre baguetter också.

Forma varje bit till en baguette, d.v.s. en korvliknande form. Ställ sedan dem på en plåt med bakplåtspapper på. Pudra på lite mjöl för den där franska känslan om du vill. Täck sedan med bakduk och låt jäsa i en halvtimme. Sätt även ugnen på 275 grader.

DSC_0003

När bröden jäst klart, skåra dem på snedden med något vasst. Ta inte en trubbig kniv för då kan man behöva hårdare grepp vilket kan förstöra luftigheten i brödet. Det är viktigt att degen är så orörd som möjligt och att alla glutentrådar som kommer ur jäsningen behåller sin form.

DSC_0004

Ställ in plåten i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Bröden ska få en gyllenbrun yta. Ta sedan ut dem och låt dem svalna på galler utan duk. Det är meningen att ytan ska bli lite krispig och har man en duk på så mjuknar den istället.

DSC_0006

Sen är det bara att servera dem, gärna så nygräddade som möjligt. Skär upp baguetterna i skivor och ha något gott på. Dessa bröd är utmärkta för att göra t.ex. bruschetta. Tidigare i veckan skrev jag om vitlökssmör som också är lämpligt.

DSC_0005

Hur man än väljer att äta dem så är dessa bröd helt makalöst goda. Den lantliga känslan man får av nygräddade baguetter är obeskrivlig. Hoppas ni gillar dessa för de är så mycket godare än de man köper färdiga i butik. Min lilla Groot håller med mig. Han blev så glad så han ville vara med på bilden nedanför.

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *