Desserter, Recept

Isglass med smak av mango

Min mamma har haft diabetes i ungefär lika många år som jag är gammal. Därav har hon aldrig riktigt kunnat njuta av desserter då hon undviker socker så gott som möjligt. Jag som älskar att baka och dekorera sötsaker tycker såklart det är väldigt tråkigt att göra goda saker som hon inte får ta del av. Även nu när jag bor med min sambo tänker jag på henne. Så idag har jag experimenterat i köket med konceptet raw-food (mat som tillagas utan värme) och har lärt mig rätt mycket om sockerersättning. Jag har tagit fram en isglass med smak av mango som är supergod, supersöt och helt sockerfri! Den är helt fruktbaserad och är därför inte ett dugg onyttig! Den är riktigt svalkande och härligt somrig och tropisk – ganska lik överdraget till Solero. Dessutom är det bästa av allt att min mamma kan prova detta och hennes favoritfrukt är ju mango! Vilken tur!

Ingredienser:

  • 1 ½ dl vatten
  • 225 g tärnad mango (säljs som frysvara, motsvarar ett paket)
  • 5 dadlar

Det finns otroligt många sätt att ersätta socker på. Men jag vill ha min isglass så naturlig så möjligt så inga sötningsmedel får ingå. Inte heller fruktsocker för jag tycker det är onödigt. Den mest naturliga och goda sockerersättning som finns är faktiskt dadlar. 5 – 7 stycken mosade dadlar kan ersätta 1 dl socker i de flesta recept där man behöver en smet. Därför har jag använt mig av dem. Själva frukten är ingen höjdare för mig, men som sockerersättning är den kanon! Dessutom har vi alltid ett paket hemma då min pojkvän är väldigt förtjust i denna frukt.

Skåra dadlarna på mitten och dra ut kärnorna. Om det finns några ändar som är hårda ska de dras bort. Endast det mjuka fruktköttet från dadlarna ska vara kvar.

DSC_0001

Häll en dl vatten i en blender. Släng sedan i dadlarna och sen mango och sist ½ dl vatten. Anledningen till att jag placerar ingredienserna i denna ordning är att det gör det enklare för blendern att bearbeta allt, i alla fall om man har en usel blender från Rusta! Tänk på att det underlättar om mangon fått tina lite innan den mosas.

DSC_0002

Mosa allt till en slät kräm. De små röda prickarna är skalet från dadlarna. Sila smeten så att eventuella små bitar inte kommer med för de kan vara rätt otrevliga i isglass.

DSC_0003

Fyll sedan några glassformar. Ställ sedan in i frysen i minst 6 timmar. Notera att jag inte har glasspinnar på bilden nedanför, utan detta är hårda papperssugrör.

DSC_0004

Sen är det bara att njuta av godbitarna! Dessa påminner väldigt mycket om överdraget till Solero. Enda skillnaden är att de inte är lika söta. Vill man så kan man givetvis öka mängden dadlar för att få det så sött som möjligt, men för mig räcker 5 stycken. Man kan även använda färsk mango istället för fryst, eller till och med ha i gul karamellfärg för en mer intensiv färg – låt kreativiteten flöda!

DSC_0005

Hur som helst, dessa glassar är underbara och alla kan äta dem då de är sockerfria och veganska. Man kan givetvis byta smak på glassen helt genom att byta ut mango mot annan frukt. Men nu var mitt mål att efterlikna Solero och jag tycker att jag lyckats. Hoppas ni gillar dessa goda isglassar. De är perfekta inför sommaren!

DSC_0007

Ett roligt tips är att inte frysa smeten. Då får man en riktigt god mangosås som passar till andra desserter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *