Tips

Agavesirap

Det är svårt att undvika socker i vardagen då det finns i princip allt. Men just de tillfällen då tillsatt socker är i fokus så finns det många olika sätt att gå tillväga för att få till sötman. Förr hade jag alltid valt socker då sötningsmedel är något som väckt skepticismen inom mig. Men det finns ett sötningsmedel som jag ändå vågat ge mig på, och det är agavesirap!

Många veganer har nog hört talas om detta då det är ett perfekt veganskt alternativ till honung. Men anledningen till att detta är aktuellt för mig är just för att jag räknar kalorier. Agavesirap innehåller väldigt lite kalorier i jämförelse med socker samtidigt som det är dubbelt så sött som vitt socker. Denna sirap är växtbaserad så det är fruktos i det. Just de växtbaserade, eller naturliga sötningsmedel som finns vågar jag ge mig på. Men de artificiella undviker jag helst.

Så agavesirap är mitt tips för den som vill minska sitt intag av kalorier. Men kom ihåg att fruktos i stora mängder kan ha en negativ inverkan på ens lever och just därför ska man inte missbruka denna sirap. Naturligt socker är det bästa för att söta maten, men är inte det bästa när man försöker gå ner i vikt.

Jag brukar sällan ha socker i mitt te eller kaffe, men jag grävde fram lite svart te för att prova sirapen och se om den funkar. En droppe gjorde teet lika sött som en sockerbit hade gjort. Så jag kan lova att det fungerar! Men man ska hålla sig till måttliga mängder som sagt!

DSC_0004

Sist men inte minst så hoppas jag att ingen är rädd för frukt bara för att det innehåller fruktos. Den fruktos man får genom sötningsmedel är av en hög koncentration som inte kan uppnås genom att äta lite frukt om dagen. Så sluta inte äta frukt av rädsla för då går du miste om nyttiga vitaminer och bra fibrer. Som sagt, äter man måttliga mängder så bör man inte vara orolig. Min flaska agavesirap lär nog hålla för mig i minst två år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *