Mat, Recept

Provensalsk soppa

Med provensalsk syftas det på Provence i Frankrike. Mycket av maten som kommer därifrån är örtig men smakrik. Det är väldigt färgstarka grönsaker som används i deras mat. Just nu när jag räknar mycket kalorier har jag tillrett en soppa som är baserad på provensalska smaker. Den är väldigt nyttig då den innehåller vitaminer och proteiner samtidigt som den är väldigt fettfattig då den saknar tillsatt matfett. Den innehåller linser och rotfrukter som är billiga råvaror här i Sverige. För den som inte tröttnar på mat så lätt kan man leva på denna soppa och ha gott om pengar över när man har en studentbudget. Fast jag gillar att ha en grov baguette till, men det är ju en smaksak. Notera att soppan även är vegansk!

Ingredienser:

 • 1 liter vatten
 • 2 buljongtärningar
 • 3/4 dl gröna linser
 • 2 vitlöksklyftor eller 2 krm vitlökspulver
 • 1 liten gul lök eller 1 msk lökpulver
 • 2 stora morötter
 • 2 medelstora palsternackor
 • 1 liten röd paprika
 • 12 cm purjolök
 • 1 krm malen koriander
 • 1 krm kummin
 • 1 krm citronpeppar
 • 1 msk paprikapulver
 • ½ msk persilja
 • ½ krm cayennepeppar
 • 1 krm chilipulver
 • ½ tsk timjan

Börja med att koka upp vattnet med linserna, buljongen, vitlöken och gul lök. Det tar ungefär 20 minuter för gröna linser att mjukna i kokande vatten så under tiden är det bra att skala och hacka grönsakerna i bitar.

DSC_0005

När linserna fått mjukna i ungefär 20 minuter så ska rotfrukterna i, alltså palsternackan och morötterna. Låt det småkoka i ungefär 10 minuter. Tillsätt sedan resten av grönsakerna samt kryddorna, d.v.s. alla ingredienser ska vara i kastrullen. Låt soppan puttra på svag värme i 5 – 10 minuter till beroende på hur mjuk du vill att paprikan ska vara.

DSC_0006

När grönsakerna fått den konsistens som önskas är det bara att servera den.

DSC_0008

Soppan är supergod och nyttig. Den är kalorifattig men väldigt mättande. Man kan äta rätt mycket av den utan att få skuldkänslor. Billig och bra mat helt enkelt! För den som tycker att det behövs lite kolhydrater (även om det finns en del i rotfrukterna) så är det lämpligt att ha lite bröd till soppan! Hoppas ni gillar mina hälsosamma recept också!

DSC_0009

2 reaktioner på ”Provensalsk soppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *