Inget skriker “Italien” så mycket som soltorkade tomater gör. Häromdagen då soppsuget var ganska stort och kylskåpet hade rikligt med tomater så fick det bli en italiensk krämig tomatsoppa. Denna soppa är väldigt lik en av Keldas färdiga soppor som man kan köpa; så för er som tycker om den så kommer nu ett recept på hur ni kan spara 20 kr!
Ingredienser:
- 2 vitlöksklyftor
- ½ gullök eller ½ msk lökpulver
- 1 dl soltorkade tomater
- 3 dl vatten
- 1 grönsaksbuljong
- 1 tsk basilika
- ½ tsk oregano
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm malen muskotnöt
- 1 dl passerade tomater
- 1 1/4 dl matlagningsgrädde
Börja med att mixa de soltorkade tomaterna, vitlöken och gullöken i en blender eller med stavmixer. Notera att jag använder 1 dl vatten i min mixer eftersom den inte vill blanda torra ingredienser annars. Därför tillsatte jag endast 2 dl vatten senare men det ska finnas 3 dl vatten i hela soppan.
Koka upp vatten och buljong i en kastrull. Jag använde bara lite vatten i och med att lite av vätskan användes i mixern. För mycket vatten kan späda ut soppan.
När det börjar koka och buljongen lösts upp så ska värmen sänkas till låg temperatur. Häll därefter i tomatblandningen, passerade tomater och alla kryddor/örter. Rör om lite då och då.
När allt fått puttra en stund och örterna börjar mjukna, tillsätt matgrädden och rör om. Låt kastrullen stå på värmen tills soppan börjar puttra igen. Sen är soppan klar.
Sen är det bara att servera med något gott bröd till! Tänk på att man kan byta ut en liten del av vattnet mot vitt vin också för en extra italiensk känsla.
Hoppas ni gillar denna soppa! Den är en fröjd för själen om man älskar tomat!