Mat, Recept

Sötpotatissoppa

Det är första oktober och hösten är på ingång. Visserligen började den redan i september men här i Växjö har det varit någorlunda varmt fram tills nu. För att få till höststämning här hemma har väldigt höstiga rätter lagats på sistone. Jag som älskar potatis och anser att det är det bästa som finns tycker att hösten är underbar för då kan man äta färgglada rätter fyllda med rotfrukter. Dagens recept är ett sådant – höstigt och innehåller rotfrukter, eller i alla fall en rotfrukt – sötpotatis! Finns det något jag tycker är riktigt höstigt så är det sötpotatis, utöver pumpor såklart. Så vad sägs om lite sötpotatissoppa? Detta är en kryddig men mild soppa som är riktigt krämig. Dessutom är den väldigt vacker att titta på då den har en sån intensiv orange färg!

Ingredienser:

 • 1 stor sötpotatis
 • 1 grönsaksbuljong
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 krm vitpeppar
 • ½ tsk citronpeppar
 • 1 krm vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 msk lökpulver eller 1 liten hackad gul lök
 • ½ tsk chilipulver
 • 1 tsk persilja
 • 1 dl kikärtor
 • 1 1/4 dl matlagningsgrädde

Börja med att skala och skära sötpotatisen i större bitar. Koka dem sedan tills de blir mjuka, vilket kan ta en halvtimme.

DSC_0011

Sila av potatisen. Häll 1 dl vatten i en mixer. Släng i potatisbitarna där och mixa samman allt till en puré.

DSC_0013

Häll purén i en kastrull. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten om tunnare soppa önskas. Men tycker ni om den krämiga varianten jag hade så behövs inte mer vatten. Blanda i alla ingredienser förutom kikärtorna och grädden och rör om tills buljongen löses upp. Värm upp tills soppan börjar puttra.

DSC_0014

Tillsätt kikärtor och grädde i soppan och rör om. Låt soppan stå tills det blir genomvarmt.

DSC_0015

Sen är det bara att servera soppan! Ha gärna någon form av garnering till. I min soppa hade jag en klick turkisk yoghurt och lite ärtskott. Men man kan ha i annat också – som t.ex. avokado och nacho chips!

DSC_0019

Hoppas ni gillar denna höstiga soppa! Den är väldigt god och mättande! Perfekt för att inviga säsongen!

DSC_0020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *