Figurer, Recensioner, Samlarprylar

Alice

Några av mina absolut högst rankade litterära verk är böckerna om Alice av Lewis Carroll – Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet. Sen jag var liten var surrealism något som alltid stod mig nära. Det var nonsens samtidigt som det var logiskt. Dessutom var Disneys animerade klassiker helt underbar. Som figursamlare är det ju optimalt att inkludera sådant som inte är japanskt i ens samling också, men tyvärr finns inga bra japanska figurer av Alice även om böckerna om henne tolkats i mangaformat. Men nyligen kom ett företag från Hong Kong vid namn Myethos in i figurvärlden. De har en figurserie vid namn “RefleX FairyTale -Another-“ och det är en serie figurer från olika kända sagor och klassiska verk. Figurerna själva är baserade på illustrationer av en viss illustratör på den digitala konstsidan pixiv. Därav ser figurerna ut som vilka andra japanska animefigurer som helst, även om de kommer från ett annat land än Japan.

Myethos första figurer var inte så lyckade då, precis som hos vilket annat företag som helst, kvaliteten inte var den bästa. Men när de väl kom igång lanserade de Alice som figur. Och det är inte bara henne utan Myethos har gett sig på en hel drös av figurer från Alice i Underlandet. Jag har bokat den kommande Hjärter Dam (Queen of Hearts). Dessutom ska Vita Kaninen bli en figur också, i kvinnlig version. Men nu har jag skriver lite väl mycket om Myethos. Själva inläggets innehåll har ju inte framkommit ännu. Det jag faktiskt tänkt skriva om idag är Myethos Alicefigur eftersom den faktiskt är ute.

DSC_0029

Figuren är makalöst detaljerad och jag var helt imponerad när jag öppnade den. När ett företag börjar med två figurer som inte blir jättebra förväntar man sig att den tredje kanske inte blir så bra heller, men denna figurens kvalitet ligger redan ganska högt. Jag skulle jämföra detta med t.ex. MegaHouse. Och det är inte enbart för detaljerna utan även målerijobbet som utförts. Det är precisa skuggor och mjuka toner överallt vilket jag tycker är vackert.

Går man in på detaljerna lite mer noggrant så kan man se att Myethos kommer bli starka på marknaden väldigt snabbt. Hade de varit japanska nu hade nog folk krigat om denna figuren.

Detaljerna längst ner på figuren är de som sticker ut mest. Alice är fallande, men draperingen på hennes klänning är faktiskt det som fästs på en stor basplatta föreställande ett kort. Kortet är lite snett så för att balansera ut vikten finns även ett fickur med en svart kanin på – typiskt för Alice.

DSC_0026

Även kaninens kläder är otroligt detaljerade. Kaninen är gjord på ett sådant sätt att den ser väldigt dynamisk ut. Dessutom är kedjan som sitter i fickuret väldigt fint gjort och det tillför till dynamiken då det ser ut som en flygande kedja. Dock kan kedjan lossna väldigt lätt så det gäller att vara försiktig med figuren. Och det är nog rent generellt lite av ett problem med den också.

Figuren är väldigt fin, perfekt rent utseendemässigt, men den är otroligt lätt i vikt. Därav får jag känslan av att den inte har tjocka metallstommar på insidan som många japanska figurer gör. Så denna figuren är väldigt ömtålig. Fästena är stabila men kan lossna lätt. Dessutom förstod man att figuren är ömtålig redan innan den packades ur lådan eftersom den kom i skyddande frigolit istället för den vanliga genomskinliga plasten man brukar få figurer i. Ser man på hur figuren ser ut så tänker man ju att den är stadig och tung men den är väldigt lätt. Dessutom är den stor så jag är extra rädd om den.

DSC_0028

Om vi går tillbaka till själva figurens utseende igen så är detta en figur som ser intressant ut från alla håll. Baksidan av henne visar draperingen i hennes kläder lite mer samtidigt som hennes blonda långa hår fladdrar.

DSC_0027

Ser man figuren från det håll den bör bli sedd ifrån kan man se Alices vackra ansikte. Hon har blodröda ögon och ett lite mystiskt leende. Jag gillar denna versionen av Alice där hon ser lite halvt ond ut. Därav tycker jag också att detta är den finaste Alicefigur som finns. Jag har aldrig sett Alice som en god karaktär men inte ond heller. Så mystiken i min tolkning av böckerna fångas perfekt i denna figuren. Dessutom är det ju extra bra att hon håller i en kopp te som hon förmodligen kommer spilla. Teälskaren i mig ger därför denna figur fem tekoppar utan fem möjliga!

DSC_0025

Så i helhet är det nog inte svårt att tolka vad jag tycker om figuren – den är en av mina favoriter redan. Den är otroligt vacker, välgjord, detaljerad och “korrekt”. Och med korrekt menar jag att den, enligt mig, fångar Alice som karaktär väldigt bra. Det enda som inte är så bra med figuren är att den rent kvalitativt känns lite fattig då den är så lätt och ömtålig. Detaljerade figurer som ser lite farligt balanserade ut brukar komma med stöd eller så har de tyngdbärande delarna inbyggda stärkande bitar som ska klara av vikten. Jag tror inte att figuren kommer rasa men om den någon dag skulle välta så skulle den gå i bitar helt klart. Fast låt inte detta skrämma er. Figuren är vacker och varför skulle den välta? Är man inte klantig så är figuren perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *