Mat, Recept

Paneng gai

Nu kommer ett recept, äntligen! Har länge velat skriva detta men har haft svårt att få tid. Fast nu ser livet annorlunda ut, eller rättare sagt det är som vanligt igen. Därför kan ni nu ta del av dagens recept som är en thailändsk gryta vid namn paneng gai. Panenggrytor är ofta gjorda på panengpasta som är en slags kryddpasta. Tyvärr är den pastan oftast inte vegetarisk då den innehåller räkor. Men röd currypasta är alltid vegansk. Paneng gai är en gryta där man använder den röda currypastan istället för den vanliga. Det finns många panenggrytor där man använder andra pastasorter men idag tänkte jag i alla fall skriva just detta receptet. Det är en krämig gryta som är lite kryddstark men ändå mild. Grytan är helt vegansk beroende på vilket sojakött man använder, men jag använder Quorn så just min är enbart vegetarisk. Receptet är otroligt enkelt och blir alltid lika gott!

Ingredienser (4 portioner):

 • 3 msk sesamolja
 • 300 g valfritt sojakött
 • 1 hackad rödlök
 • ½ skivad purjolök
 • 4 pressade vitlöksklyftor
 • 4 msk vegetarisk ostronsås (svampsås)
 • 4-5 msk röd currypasta
 • 2 msk socker eller 1 msk agavesirap eller 1 msk stevia
 • 6 limeblad
 • 2 dl ärtor
 • 1 burk lätt kokosmjölk

Häll upp sesamolja i en stor stekpanna. Har man inte sesamolja är olivolja det bästa alternativet. Släng i sojaköttbitar, rödlök, purjolök och vitlöksklyftorna i stekpannan och woka på medeltemperatur tills allt blir genomvarmt.

DSC_0015

Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra. Tänk på att använda vegetarisk ostronsås som faktiskt säljs i asiatiska livsmedelsbutiker. Vissa Willys och City Gross kan vara duktiga och ha den men här i Växjö finns den inte. Flaskan är gjord i glas och har svampsås skriven på den. Jag har även med currypastan på bild för jag tycker asiatiska märken är bättre än de försvenskade varianterna som finns i våra butiker. Påsen på bilden visar limebladen så ni kan se hur de ser ut. Allt finns i asiatiska butiker!

DSC_0017

Rör om då och då tills grytan får den konsistens som önskas. Jag gillar den lite såsig men inte för tjock. Blir den för tjock så ska man tillsätta lite vatten bara. Men ha inte i för mycket vätska till att börja med för det är inte lätt att få den att tjockna sen.

DSC_0018

Sen är det bara att servera grytan. Den är perfekt till ris men om den är tunn kan man äta den som soppa. Det går även att ha nudlar till! Den funkar till allt som är asiatiskt helt enkelt.

DSC_0021

Hoppas det smakar!

DSC_0020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *