Mat, Recept

Focaccia

Italienskt bröd är något jag aldrig kan tröttna på. Det är saftigt, matigt och lantligt. När min bror var här bestod ett av målen vi åt utav soppa med focaccia till som tillbehör. Focaccia är ett italienskt bröd som kännetecknas av dess hål som man kan fylla med intressanta saker. Det är ett platt bröd som är väldigt saftigt med en fin smått krispig yta. Jag älskar detta bröd och brukar göra mitt med örter i. Men man kan även ha fetaost eller tomater i. Brödet blir alltid en höjdare och passar till alla mål!

Ingredienser (1 plåt):

  • 1 msk sirap eller honung
  • 4 dl vatten
  • 4 msk mjölk
  • ½ dl olivolja + lite till för att ringla över brödet
  • 25 g jäst (½ paket)
  • 1 tsk örtsalt (funkar med vanligt salt också)
  • 10 – 12 dl mjöl
  • Valfri fyllning, exempelvis örter, fetaost, oliver eller tomater

Blanda alla flytande ingredienser förutom olivoljan i en bunke och smula ner jästen i vätskan. Rör om så att jästen löses upp.

DSC_0032

Tillsätt olivolja och salt. Rör därefter om så att allt blandas. Olivoljan lär vilja separera och flyta ovanpå resten men det är så det ska vara.

DSC_0033

Tillsätt 8 dl mjöl och knåda så att oljan blandar sig och så att det bildas en slags deg. Tillsätt mjöl efter behov tills degen släpper och inte fastnar i bunken.

DSC_0034

Låt degen jäsa under bakduk i en timme.

Olja en djup plåt. När degen jäst klart, flytta över den till plåten. Tryck ut degen så gott det går i plåten och försök sprida ut den. Gör därefter några hål lite här och där med jämna mellanrum i degen. Placera valfri fyllning i hålen. Ringla därefter olivolja över hela brödet. Låt degen jästa under bakduk i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

DSC_0035

När brödet jäst klart, grädda det i mitten av ugnen i 15 minuter. Det kan behövas lite mer tid i vissa fall men för mig tar det en kvart. Brödet ska få en gyllenbrun yta.

DSC_0036

Sen är det bara att skära upp brödet i fyrkantiga bitar och servera till något gott. Hoppas det smakar!

DSC_0037

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *