Desserter, Recept

Choklad- och kaffetårta med macarons

Igår fyllde min fästman år och då var det såklart läge att fira. Jag brukar inte dela med mig av mina tårtrecept som jag använder på hans födelsedagar men i år tänkte jag faktiskt göra det för det inte var någon särskilt “speciell” tårta som det vanligtvis brukar vara. Oftast brukar jag göra figurer och andra dekorationer på tårtorna som jag inte har lust att fotografera steg för steg. Men i år gjorde jag en tårta som inte kräver så mycket teknik och tänkte att den ändå inte är så unik så den går nog att dela med sig av ändå. Tårtan är fortfarande en galen tårta som blandar det mesta en chokladälskare kan tänka sig tycka om. Det är en choklad- och kaffetårta med chokladmacarons på. Frostingen är en vit chokladfrosting som innehåller färskost så den är riktigt krämig och syrlig. Vill man inte ha kaffe kan man byta ut det mot kokande vatten istället. Notera att jag inte skriver ut receptet på mina macarons här för det finns redan i min receptsamling!

Ingredienser (1 tårta på 15 cm i diameter):

 • 4 ½ dl vetemjöl
 • 1 ½ dl kakao
 • 1 ½ tsk bikarbonat
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 3 3/4 dl socker
 • 2 ägg
 • 75 g smör (smält)
 • 2 1/4 dl mjölk
 • 1 ½ dl nybryggt kaffe (gärna starkt)
 • 130 g rumsvarmt osaltat smör
 • 200 g vit choklad
 • 300 g färskost
 • 2 dl florsocker
 • 1 påse chokladknappar
 • 8 – 10 små chokladmacarons

Smörj och bröa två bakformar som är 15 cm i diameter. Sätt sedan ugnen på 175 grader.

dsc_0011

Blanda kakao, vetemjöl, socker, bikarbonat och bakpulver i en bunke. Sikta gärna ner ingredienserna för att undvika klumpar.

dsc_0012

Tillsätt äggen, mjölken kaffet, och det smälta smöret. Vispa ihop det hela till en jämn och len smet.

dsc_0013

Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda sedan kakorna i nedre delen av ugnen i 35 – 40 minuter. Testa med en provsticka i mitten av varje kaka innan du tar ut dem.

När kakorna är färdiga, låt dem svalna i minst en kvart.

dsc_0014

Medan kakorna svalnar är det bra att förbereda frostingen. Vispa det rumsvarma smöret fluffigt. Se till så att det är osaltat, annars får du saltkristaller i frostingen.

dsc_0015

Tillsätt färskosten och vispa ihop det hela till en tjock kräm.

dsc_0016

Smält den vita chokladen i vattenbad. När den har smält, tillsätt chokladen och florsockret i frostingen.

dsc_0017

Jämna ut tårtbottnarna så att alla sidor är platta. Dela därefter varje tårtbotten i två delar så du har fyra bottnar totalt.

dsc_0018

Placera en tårtbotten på ett fat med skuren sida uppåt. Sprid ut lite frosting på det i ett jämnt lager som är ungefär 1 cm tjockt. Lägg på nästa botten och upprepa. Gör även samma sak med tredje. När sista tårtbotten ska på, placera det med skuren sida nedåt. Sprid sedan ut ett tunt lager frosting runt hela tårtan. Ställ sedan in både frostingen och tårtan i kylskåpet i en kvart.

dsc_0019

Ta ut tårtan efter en kvart. Det tunna lagret frosting hjälper till att hålla smulorna på plats.

Sprid ut resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan. Jämna ut med hjälp av en palett. Ta sedan chokladknappar och sprid ut dem på tårtans kanter. Om man har tålamod och vill ha en stilren tårta kan man trycka i dem en och en. Jag gillar den galna och barnsliga stilen för tårtor och valde därför att “kasta” dem mot tårtan så man fick dem lite hejvilt utspritt samtidigt som några “ramlade ner” och bildade en ring runt tårtan. När knapparna är på, ställ in tårtan i kylskåpet igen under tiden du gör dina macarons.

dsc_0020

När macaronsen är klara, placera dem ovanpå tårtan. Sprid ut dem jämnt i en cirkel längs kanten.

dsc_0021

Sen är tårtan färdig och redo att serveras! Överbliven tårta kan förvaras i kylskåp i tre dagar!

dsc_0022

Mäktigt, chokladigt och galet – hoppas det smakar!

dsc_0049

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *