Mat, Recept

Ramen

De flesta som känner till östasiatisk kultur vet nog vad “ramen” är, men för er som inte vet vad det är så är det en slags nudelsoppa. Soppan har sina rötter i Kina men har vuxit som mest i Japan. Idag är rätten en av de mest traditionella som finns i Japan. Soppan kommer i oändligt många varianter för det finns så mycket att ha i och så många olika soppbaser att ha som grund. Min variant blandar det vanligast förekommande med det som faktiskt finns tillgängligt här i Sverige. Jag tycker min ramen är riktigt god och mättande och hoppas ni uppskattar den minst lika mycket som jag gör.

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 ägg
  • 2 tofufiléer (finns på Willys)
  • 1 umamibuljong
  • 1 ½ msk tamari
  • 5 skivade shiitakesvampar eller 1 näve torkad shiitake
  • 1 strimlad gullök
  • 7 cm riven ingefära (ungefär lika stor som en tumme)
  • 2 portioner nudlar av valfri sort
  • 2 skivade salladslökar

Koka upp äggen. De ska inte vara för hårdkokta men de får inte vara löskokta heller. Jag tycker fem minuter i kokande vatten brukar räcka. När äggen kokat färdigt, skölj dem i kallt vatten och skala dem. Ställ undan äggen en stund.

dsc_0002

Dela tofufiléerna i mindre bitar, ungefär lika stora som fiskpinnar. Hittar man inte tofufiléer så funkar vanlig fast tofu med men då får man steka den på hög värme först så att den får krispiga ytor.

Stek tofubitarna tills de blir genomvarma och lite krispigare. Ställ undan dem när de är klara.

dsc_0004

Häll upp en liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt buljongtärningen till vattnet. Umamibuljong är något ganska nytt på marknaden men finns i de flesta butiker. Det är Kung Markatta som gör dem och de är helt veganska.

dsc_0001

Tillsätt shiitaken, löken, ingefäran och tamarin till buljongen och koka upp. Har man inte tamari fungerar vanlig sojasås också men då får man ha i två matskedar istället för en och en halv för att få samma styrka.

dsc_0005

Koka upp nudlarna i en separat kastrull. Jag använder japanska ramennudlar som finns att köpa på Willys men det funkar med andra sorter också. Ramen är som sagt en nudelsoppa som är öppen för variation.

dsc_0006

När nudlarna är genomvarma och mjuka är allt färdigt. Portionera genom att hälla upp nudlarna i två stora skolar. Fiska därefter upp allt ur soppan i skålarna. Häll sedan soppspadet över innehållet – fördela jämnt. Placera därefter tofun ovanpå innehållet. Halvera varje ägg och placera dem i soppan. Strö allra sist lite salladslök över soppan som garnering.

dsc_0009

Smakfyllt, fräscht och mättande – ramen tilltalar de flesta och är mycket enklare att laga än vad det verkar vara. Vill man göra den helt vegansk kan man skippa äggen och byta ut dem mot någon grönsak, t.ex. pak choi. Hoppas det smakar!

dsc_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *