Desserter, Recept

Julstubbe

God jul till er alla! Jag har varit riktigt dålig på att skriva denna månaden. Skolan har varit prioriteringen och nu när jag äntligen har tid har jag hunnit bli sjuk. Årets julklapp var en rejäl förkylning. Jag misstänker att jag fick den redan i Stockholm när jag frös i kön inför Kent, men det var det värt! Hur som helst så vill jag inte missa sista chansen att posta ett julrecept i tid. Vi firar ju på svenskt vis på julafton, men imorgon firar vi på brittiskt vis eftersom britterna firar på juldagen och min fästman är från Storbritannien. Där borta finns många desserter på julbordet. En av dem är “Yule Log”, eller julstubbe som vi kallar den här i Sverige. Det är en slags rulltårta som ser ut som en stubbe. Tårtan är en riktig chokladchock så jag rekommenderar den varmt till alla chokladälskare. För mig räcker en liten bit per år för jag klarar inte av mäktiga chokladdesserter. Men jag gillar ändå att ha julstubbar på bordet för de är så otroligt fina! Notera att jag utgått ifrån brittiska recept och har därför använt vikt som mått.

Ingredienser:

  • 6 ägg
  • 150 g strösocker (lite mer än 1 ½ dl)
  • 50 g kakao (lite mindre än 1 dl)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 175 mörk choklad
  • 225 g florsocker (3 3/4 dl)
  • 200 g smör
  • 1 msk vaniljextrakt (till frostingen)

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Separera därefter äggen så att du har äggulorna i en större skål och äggvitorna i en medelstor skål. Vispa äggvitorna riktigt hårt med elvisp. Det ska bli som en marängblandning där man ska kunna forma toppar. Tillsätt därefter en tredjedel av strösockret och vispa lite till så att det blandas ordentligt.

Tillsätt resten av strösockret i skålen med äggulorna. Vispa ordentligt så att det blir en fluffig och krämig blandning. Konsistensen ska likna en mousse.

Tillsätt kakao och vaniljextrakt i den gula blandningen. Vänd ner ingredienserna, vispa inte. Det är viktigt att behålla den fluffiga konsistensen.

Tillsätt lite av äggviteblandningen i taget i chokladsmeten. Ta ungefär en fjärdedel i taget. Vänd ner försiktigt. Försök att behålla smeten så luftig som möjligt.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

När kakan är färdiggräddad, låt den svalna tills du kan ta i formen utan att det bränns. Vänd försiktigt men snabbt över kakan till ett nytt ark bakplåtspapper. Det gör inget om det blir lite fula kanter.

Låt kakan svalna en stund till. Gör under tiden frostingen. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.

Pulsera florsocker i en matberedare för att undvika klumpar. Vill man göra detta manuellt funkar en mjölsikt väldigt bra. När sockret är klumpfritt, tillsätt smöret. Om man gör detta för hand ska smöret vara rumsvarmt. Blanda allt till en len smörkräm.

Tillsätt den smälta chokladen och vaniljextraktet till frostingen. Blanda ihop allt tills det blir en jämn frosting.

Trimma kakan så att den är jämn i de långa ändarna. Spara de bitarna du skär bort. Bred ut ett tunt lager frosting på kakan. Det ska nå ända ut i kanterna.

Rulla försiktigt ihop kakan med hjälp av bakplåtspappret. Det är den långa sidan som ska rullas nedåt så att kakan blir lång. Det kan hända att kakan spricker lite men det är ingen fara eftersom det inte kommer synas.

Skär av ändarna på rulltårtan på snedden. Använd dessa delar till att bilda små grenar på tårtan. Använd även bitarna som trimmades av tidigare för att bygga grenar.

Flytta över kakan till ett fint fat och pussla ihop den så som du vill att stubben ska se ut. Täck hela kakan med frosting – även ändarna. Det ska se lite slarvigt ut så försök inte att jämna ut det.

Ta ett tunt verktyg eller en tandpetare och dra några darriga streck i frostingen. Det ska bli barkliknande mönster så att stubben ser ut som en träddel. Vid ändarna blir det fint om man ritar cirklar, som en virvel ungefär. Då ser ändarna ut att vara avskurna.

Ställ in kakan i kylskåpet i två timmar så att frostingen stelnar till och blir mindre glansig. Sen är det bara att servera! Vill man ha en riktig vintrig effekt kan man pudra florsocker på kakan så att det liknar snö.

Vackert, gott och juligt! Hoppas det smakar och att ni har en riktigt god jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *